Ценностите представляват основните убеждения и принципи, които оформят нашите действия,

...
Ценностите представляват основните убеждения и принципи, които оформят нашите действия,
Коментари Харесай

Как да осъзнаем кои са ценностите ни

Ценностите съставляват главните убеждения и правила, които оформят нашите дейности, решения и желания. Те дефинират това, което считаме за значимо в живота си и по какъв начин се взаимодействаме с другите.

Всеки човек развива избрани полезности по пътя на своето развиване. За сформирането на полезности способстват фактори като образование, обкръжаваща среда, вярвания, религиозни убеждения, житейски събития и други Всеки от тях образува нашето усещане за живота, а от там – нашите полезности и съзнание.

Как обаче да осъзнаем кои са нашите полезности?

Съзнаване на себе си и полезностите

Първата стъпка е самоосъзнание и разкриване на себе си. За да осъзнаете какви полезности изповядвате, то първо би трябвало да се изолирате от света и да преосмислите своите настройки. Важно е да оставяте постоянно време със себе си и да помислите какви са вашите фантазии, какви са вашите настройки, визии и конфигурация за света. След това се замислете дали вие също мислите като хората към вас, дали съществува нещо неправилно или незаслужено, което ви тревожи. По този метод ще отговорите на значими житейски въпроси за вашата същина.

Анализ на предишното оказва помощ да образувате полезностите си

 Как да осъзнаем кои са полезностите ни

Ценностите ви постоянно са плод на минали събития. За да осъзнаете какви са вашите полезности, първо би трябвало да проучите предишното си. Анализът на вашите предходни решения и дейности може да ви покаже какво е било значимо за нас. Ако установите, че обичате да помагате на хората и постоянно вършиме услуги, то най-вероятно вашата полезност е съпричастност и приемливост.

Съставяне на лист от цели

Третата стъпка от съзнаването на вашите полезности е да извършите лист с това, което считаме за най-важно в живота си. Може да се включат неща като фамилията, приятелите, здравето, образованието, професионалния триумф, природата и други. Приоритизирайте тези полезности и разберете кои са най-важните за вас.

Съотношение сред полезности и дейности

 Как да осъзнаем кои са полезностите ни

Следващата стъпка е да прецените дали вашите дейности подхождат на тези полезности. Възможно е да откриете, че има раздор сред това, което считате за значимо, и метода, по който прекарвате времето и ресурсите си. Този раздор може да ви даде тенденция по какъв начин да извършите корекции и да постигнете по-голямо сходство с полезностите си.

Вижте също: Каква е вашата житейска задача

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg