Цените в ЕС за стандартните млечни продукти ще останат на

...
Цените в ЕС за стандартните млечни продукти ще останат на
Коментари Харесай

Цените на млечните продукти остават високи

Цените в Европейски Съюз за общоприетите млечни артикули ще останат на доста високо равнище при започване на 2022 година Стойностите от миналата година към момента са ясно надвишени във всички категории, изключително масло, мляко на прахуляк и сирене. Експертите изясняват внезапното нарастване на цените, следено от август 2021 година, главно на стагниращото предложение на мляко и устойчивото положително търсене на интернационалните пазари.

По информация на Европейската комисия междинната цена на маслото в Европейски Съюз на 9 януари 2022 година е била 571 евро/100 кг, надвишавайки равнището от миналата година със забележителните 70%. Обезмасленото мляко на прахуляк се котира на 336 евро/100 кг, което е на половина (51%) повече от година по-рано.

За пълномаслено мляко на прахуляк е реализирана междинна стойност от 413 евро/100 кг, което подхожда на нарастване от 49% по отношение на миналата година. Котировката за сирене чедър сподели едва възходящо придвижване през последната година. При 336 евро/100 кг при започване на януари 2022 година той към момента демонстрира нарастване от 9% по отношение на равнището от миналата година.

Освен положителното търсене, лимитираното предложение на мляко в Европейски Съюз и най-важните интернационалните производители също способства за позитивното развиване на цените.

Според Европейската комисия доставките на сурово мляко в Европейски Съюз са в застоялост от януари до октомври 2021 година на равнището от миналата година (-0,1%). От началото на новия сезон (юни до ноември 2021 г.) Нова Зеландия има 2,9% по-ниско произвеждане на мляко в съпоставяне със същия интервал на предходната година, Австралия регистрира минус 2,4% (от юли до ноември). За разлика от тях, Съединени американски щати са преработили 1,5% повече сурово мляко през първите 11 месеца на 2021 година, в сравнение с през същия интервал на 2020 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР