Цените на въглищата скачат, а потреблението им в световен мащаб

...
Цените на въглищата скачат, а потреблението им в световен мащаб
Коментари Харесай

Потреблението на въглища се очаква да се върне на рекордните нива от 2013 г

Цените на въглищата скачат, а потреблението им в международен мащаб се чака да се върне на рекордните равнища, достигнати преди близо 10 години - на фона на световния енергиен дефицит.

И до момента в който вложилите в акции на въгледобивни компании компании печелят с помощта на високите цени на въглищата, рестриктивните мерки върху въглеродните излъчвания остават на назад във времето, на фона на опитите на държавните управления да си обезпечат обичайните енергийни артикули предвид на нарушаванията в доставките поради войната в Украйна, споделят анализатори.

Нещо повече, забавящите се вложения в нови енергийни уреди стегнаха предлагането на въглища още повече, споделя пред CNBC Питър О‘Конър, старши анализатор в Shaw and Partners.

“Кой би си помислил, че акциите на компании, свързани с мръсните остарели въглища, ще са най-добре представящите се през последната финансова година. От началото на тази финансова година това също е най-добре представящият се бранш,” споделя О‘Конър.

“Гледайки напред към идната година - на фона на зимата и цените и наличността на природния газ в Европа, страните се обръщат още веднъж към въглищата.

А предлагането е лимитирано, тъй като никой не построява потенциал. Това ще остане по този начин, поради времето и COVID-19. Така че тези цени ще останат високи в по-дълъг интервал от време, евентуално много след началото на 2023 г.”

Цената на въглищата, употребявани за генерирането на електрическа енергия, се е нараснала с към 170% от края на предходната година, нараствайки внезапно след началото на войната в Украйна.

В същото време цената на коксовите въглища е по-ниска. Ограниченият стопански напредък в Китай понижава производството на стомана, а оттова и търсенето на този вид въглища.

Международната организация по енергетика (МАЕ) неотдавна разгласява нов отчет, в който предизвестява, че потребелнието на въглища в международен мащаб се чака да нарасне с 0.7% през 2022 година и да се изравни с върха, подложен през 2013 година, в случай че приемем, че китайската стопанска система се възвърне, както се чака, през втората половина на годината.

“Общото ползване в международен мащаб ще изравни върха от 2013 година, а търсенето на въглища евентуално ще нарасне още повече през идната година до нови рекордни стойности,” съгласно МАЕ.

“Това внезапно нарастване способства доста за най-голямото годишно покачване на енергийните излъчванията на въглероден диоксид в безусловно изражение, с което те доближиха до най-високото си равнище в историята,” споделят от МАЕ.

Потреблението на въглища в международен мащаб към този момент бе повишено с към 6% през 2021 година, когато международната стопанска система се възвърне от първичния потрес от пандемията от COVID-19, съгласно данни на МАЕ.

В основата на продължаващото повишаване на търсенето на въглища е дефицитът на природен газ на фона на ограничението на потреблението в Европейски Съюз на съветското синьо гориво, до момента в който Русия в това време реагира с ограничение на доставките за континента.

По тази причина потреблението на въглища в Европейски Съюз се чака да нарасне със 7% през 2022 година, в допълнение към растежа от 14% за предходната година, споделят от МАЕ.

“В основата е търсенето в бранша за рандеман на електрическа енергия, където се употребяват от ден на ден въглища, които да заменят естествения газ”.

“Няколко страни от Европейски Съюз удължават живота на електроцентрали на въглища, които бяха планувани за затваряне, отварят още веднъж затворени централи или подвигат рестриктивните мерки в работното време, с цел да понижат потреблението на газ.”

В същото време протестите на съветски въглища водят до в допълнение покачване на цените, споделят от организацията.

“Най-големите страхове на Европа се осъществиха предходната седмица, откакто Русия ограничи подаването по газопровода Северен поток до 20% от потенциала. Газовите резервира може да не доближат задоволително високите равнища, нужни за зимата,” споделя анализаторът в ANZ Research Даниел Хайнс.

“Тъй като свободният потенциал за импорт в Европа е стеснен, има възможност страните от континента да се конкурират нападателно за доставки на полутечен природен газ.”

Глобалният пазар на природен газ, включително и Азиатско-тихоокеанския район, усеща натиска.

Миналата седмица японската Nippon Steel Corporation подписа съглашение с Glencore за доставката на термални въглища на цена от 375 $ за звук, която е най-високата, плащана в миналото от японската компания за суровината, осведоми Bloomberg.

Повишаващите се енергийни разноски не престават да способстват за инфлацията в международен мащаб, принуждавайки централните банки да продължат със стягането на паричната политика.

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главната си рента със 75 базисни пункта предходната седмица, като част от тактиката си за ограничение на инфлацията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР