Цените на въглищата на азиатските пазари, където се намират основните

...
Цените на въглищата на азиатските пазари, където се намират основните
Коментари Харесай

Цените на въглищата на световните пазари започват да падат

Цените на въглищата на азиатските пазари, където се намират главните консуматори на този тип гориво, падат до многомесечни минимуми. Основните аргументи за това са по-ниското търсене заради меката зима и отслабването на енергийната рецесия в Европа.Това написа Reuters, базирайки се на данни от ценовата организация Argus.

Един от главните австралийски типове въглища за експорт, който се купува основно от индийски комунални предприятия, е поевтинял до минимума за година - към 130 $ за звук. Вида въглища, който Япония и Южна Корея най-често купуват, поевтиня до равнището от април предходната година, падайки под $300 за звук за първи път от този момент.

Нискокачествените индонезийски въглища пък паднаха до 80 $ за звук, което е най-ниското ценово равнище от септември предходната година. Този тип въглища се закупува от китайски комунални предприятия, както и от индийски електроцентрали.
 Драстичен растеж на износа на въглища за Европа през пристанището Ричардс Бей в ЮАР
Драстичен растеж на износа на въглища за Европа през най-хубавото африканско пристанище

Нарастване на търсенето стартира след въвеждане на ембаргото за импорт на съветски въглища

Индонезия и Австралия са страните с максимален размер експорт на въглища в света . Русия е на трето място по този индикатор, даже при сегашните условия - след въвеждането на ембаргото на Европейски Съюз, се конкурира с тях на главните пазари, а точно Китай и Индия. Както отбелязва Reuters, на фона на общата динамичност на цените, съветските въглища също губят от цената си.

Освен това, търсенето на въглища в Индия и Китай единствено леко понижава, което кара анализаторите да считат, че актуалната динамичност надолу на цените, е обвързвана по-скоро с намаляването на несигурността, зародила през 2022 година на фона на началото на военните дейности в Украйна.

Малко по-рано беше обявено, че след две години възбрана, китайските управляващи в този момент анулират възбраната за доставка на австралийски въглища. До преди възбраната, Австралия беше най-големият снабдител на този тип гориво за Китай.

През 2022 година износът на съветски въглища е намалял със 7%. Основната причина за тази наклонност са логистични проблеми. Претоварването на Източното хранилище (Байкалско-Амурската и Транссибирската магистрала) не разреши да се изнесе предстоящият размер въглища към пристанищата на Далечния изток. От друга страна, доставките за Китай и Индия през пристанища в Северозападната част на страната са доста по-скъпи, т.е. не са изключително преференциални.
 Завръщането на въглищната енергетика в света
Завръщането на въглищната енергетика в света

Към момента са на етап планиране или строителство към 100 нови въглищни електроцентрали
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР