Цените на тока за четвъртък на голяма част от европейските

...
Цените на тока за четвъртък на голяма част от европейските
Коментари Харесай

Понижение на средната цена на тока в Европа към 191 евро за MWh след поевтиняване на газа



Цените на тока за четвъртък на огромна част от европейските енергийни тържища се намалиха към осреднено равнище към 191 евро за мегаватчас, до момента в който в България се намалиха с 2,2% към 201 евро за MWh.

Това демонстрират данните на платформата energylive.cloud.

Поевтиняването на електрическата енергия се дължи значително на прогнозите за по-меко време на остарелия континент през актуалната седмица, както и на известно поевтиняване на природния газ.

Цената на природния газ " Ден напред " на нидерландския газов хъб TTF поевтинява с над 2 евро към 85,60 евро за мегаватчас. Понижение има и на цената на английската газ. Поевтиняването на газа е реалност предвид на увеличение на вноса във Англия на норвежки газ и на газовите потоци от Русия към Европа.

Междувременно икономическото министерство на Германия съобщи, че новият газопровод " Северен поток 2 " от Русия няма да заплаши доставките на газ за Европейски Съюз. Това изказване се възприема като сигнал за вероятно унищожаване на трудностите пред скорошно начало на употреба на този газопровод. Той към момента би трябвало да бъде сертифициран от Федералната мрежова организация на Германия, преди да стартира подаването на съветската газ за Европа, само че съгласно търговци, мненията на немското министерство на стопанската система са в поддръжка на по-ниските цени на природния газ.

По-ниските цени на газ способстват за по-ниските цени на електрическа енергия. В сегмента " Ден напред " с доставка в четвъртък (28 октомври) най-високи цени на електричеството бяха регистрирани в Швейцария (219,19 евро за MWh), следвана от Унгария (218,22 евро), Румъния (215,95 евро), Италия (213,78) и Сърбия (212,29 евро за MWh).

Най-ниски за на следващия ден са цените на тока в Полша (112,49 евро за MWh), Чехия и Словакия (под 150,75 евро) и Германия (153,54 евро за мегаватчас).

В България цената на тока в сегмента " ден напред " (за 28 октомври, четвъртък) остава малко над равнището от 200 евро, въпреки че понижава с 2,2% до 210,00 евро, или 393,12 лв. за мегаватчас, до момента в който осреднените цени за през днешния ден в сегмента " ден напред " се намалиха до 402,12 лв.. По този метод цените не престават да отстъпват от техния рекорден връх от 481,81 лв., доближат по-рано този месец (на 19 октомври), демонстрират данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

В рамките на пазарния сегмент " в границите на деня " на БНЕБ обаче среднопретеглената цена на тока доближи в сряда (27 октомври) 421,46 лв. за MWh.

От началото на октомври междинната цена на електрическата енергия в нашата страна е 190,92 евро (373,40 лева) за мегаватчас, а от началото на годината е 86,71 евро (169,59 лева) за MWh, демонстрират данните на платформата energylive.cloud.



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР