Цените на стоките и услугите в България се приближават към

...
Цените на стоките и услугите в България се приближават към
Коментари Харесай

Финансов експерт: Цените на стоките и услугите в България се изравняват с ЕС

Цените на стоките и услугите в България се доближават към тези в Европейски Съюз, което значи, че няма да има съществени ценови разтърсвания при влизането ни в еврозоната. Това съобщи в студиото на „ Още от деня “ финансовият специалист доцент доктор Даниела Бобева. По думите ѝ, при влизането ни в еврозоната се чака сериозен растеж на цените на тези артикули и услуги, които в България са най-ниски, съпоставени с тези в Европейски Съюз - в частност повишаване се чака в цените на бирата, кафето и културните и развлекателните мероприятия.


Очаква се закъснение на стопанската система в международен мащаб, което ще се отрази и на България. Засега трендовете на закъснение са естествени, съобщи доцент Бобева.
доцент доктор Даниела Бобева - учител във Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси: При утежняване на външната среда и материализиране на вътрешните несъответствия, е доста евентуално и ние следващата година да изпаднем в криза.
Негативни сигнали към приходите няма, само че е тревожна наклонността разноските да са повече от приходите. Увеличили са се приходите от обществени помощи и пенсии, което демонстрира маргинализация на избрани групи от популацията, както и застаряване, посочи доцент Бобева.
 Национален статистически институт: Разходите на българското семейство порастват по-бързо, в сравнение с приходите Национален статистически институт: Разходите на българското семейство порастват по-бързо, в сравнение с приходите
Разходите на българското семейство порастват с по-голям ритъм, в сравнение с приходите, само че към момента приходите са повече от харчовете, сочи разбор на Национални...

По думите на доктор Бобева главните разноски в семействата са за храна, като са над 30%. Този дял не се трансформира, за разлика от други пера в фамилния бюджет - като разноските за опазване на здравето, които са се удвоили. Ръст има и в разноските за алкохол и цигари, където България е водач в европейски мащаб.

След като България влезе в еврозоната, забележителен скок в цените се чака в бирата, кафето и на културните и развлекателни мероприятия, защото те в този момент са най-ниските в Европа. Като цяло, цените на стоките и услугите в България се сближават към тези в Европейски Съюз, поради което няма да се чакат съществени ценови разтърсвания при влизането ни в еврозоната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР