Цените на стоки и услуги тръгват нагоре заради непрекъснатото поскъпване

...
Цените на стоки и услуги тръгват нагоре заради непрекъснатото поскъпване
Коментари Харесай

Цените на стоките и услугите летят нагоре

Цените на артикули и услуги потеглят нагоре поради непрекъснатото повишаване на природния газ, а от там и на електрическата енергия, обявиха пред “Труд” представители на бизнеса в България. От 1 октомври “Булгаргаз” изиска ново нарастване на цената на синьото гориво с близо 16 на 100. Дружеството е подало заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), в което предлага природният газ у нас да коства 80.28 лв. за мегаватчас без такси и Данък добавена стойност. Припомняме, че от 1 септември природният газ нарастна с нови над 20%, откакто КЕВР утвърди цена в размер на 69.40 лева./MWh.
“Трудни времена чакат дребния бизнес в България. Това каскадно нарастване на цената на газа няма по какъв начин да не рефлектира върху разноските на всички предприятия и ще се отрази и на крайните цени на продуктите и услугите”, разяснява Елеонора Негулова, ръководител на Национално съдружие на дребния и междинен бизнес. При питателните артикули, това което следим, е към този момент покачване сред 5 и 15 на 100 на цените, което най-вероятно ще продължи. При услугите повишаването ще е над 15 на 100, тъй като там роля имат и разноските за човешки запаси, добави Негулова. В бранша на услугите е значима ролята на квалифицирания личен състав, а хората чакат растеж на заплатите, разясни тя.
Най-тежко идната рецесия ще се отрази на предприятията, които не създават артикули от първа нужда, тъй като при тях ще има най-силно стесняване на потреблението.
Допълнително обстановката се утежнява и от обстоятелството, че семействата обичайно свиват потреблението през зимата поради по-големите разноски, уточни Негулова. По думите ѝ това ще принуди някои предприятия да преструктурират активността си или да спрат работа. Според нея защото процедурата за оповестяване в неплатежоспособност е скъпа, компаниите просто се водят в спряна фактическа активност, само че на процедура това е прикрит банкрут.
Поредното повишаване на газа ще докара до следващ растеж на цените на тока за бизнеса, тъй като те са свързани, разяснява Силвия Тодорова, шеф на Център “Предприемачество” в Българска стопанска камара. Няма очакване тези цени да се успокоят и да се върнат надолу, добави тя. Увеличението на газа ще оскъпи индустриалните разноски, а от там и цените на крайните артикули, което пък ще увеличи инфлацията. В последна сметка всички тези процеси ще окажат напън върху потребителите и покупателните им благоприятни условия, изясни Тодорова. Особено наранена е тежката промишленост и най-много химическата, която употребява природния газ като суровина, а не като източник на сила. Ще пострадат и предприятията, които си построиха лични парогазови централи. Вълна от банкрути няма да има, само че сигурно ще има много компании, които ще изпаднат от пазара, уточни специалистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР