Цените на природния газ в САЩ имат няколко катализатора. През

...
Цените на природния газ в САЩ имат няколко катализатора. През
Коментари Харесай

Цените за наем на танкер за транспорт на LNG не са били толкова високи от 10 години

Цените на природния газ в Съединени американски щати имат няколко катализатора. През последните седмици те вървят непрекъснато нагоре, а един от най-големите мотори за растежа е скок в износа на LNG за Европа. Това разяснява енергийният специалист от Reuters Джон Кемп.

Докато скокът в износа на нефт е неприятна вест за американските консуматори, растежът при износа на полутечен природен газ е фантастична вест за операторите на танкери за полутечен природен газ, тъй като най-големите търговци на газ желаят безусловно да си обезпечат танкери за полутечен природен газ преди зимата, откакто глобите против Русия провокираха смяна на световните енергийни доставки.

Въпреки че обичайно има повишаване на търсенето с наближаването на зимата, притежателите на кораби и брокерите настояват, че е сега има извънредно огромен прилив на търсене от компании като Shell, френската TotalEnergies и китайската Unipec. В резултат на това цените за наемане на танкер за полутечен природен газ за една година се търгуват покрай най-високото си равнище от десетилетие:120 000 $ дневно, което с 50% повече от преди година съгласно Clarksons Platou Securities.

Бумът идва откакто Европейски Съюз даде обещание да понижи зависимостта си от съветския газ с две трети до края на годината и да внесе 50 милиарда кубически метра LNG, макар че основни европейски пазари като Германия даже нямат LNG терминал и няма да има идващите години, написа Zero Hedge.

Според притежатели на кораби Total е бил изключително деен в наемането на превозвачи за полутечен природен газ за интервал от сред три и пет години, или по-дълъг интервал от нормално.
 Европа е най-големият пазар на Съединени американски щати при експорт на LNG през последните месеци
Европа е най-големият пазар на Съединени американски щати при експорт на LNG през последните месеци

Според данните на Refinitiv минимум 50% от американския полутечен природен газ е превозен за Европа от началото на февруари

" Пазарът е съществено нажежен. Доста е мъчно да се намерят подобаващи кораби ", разяснява Ощайн Калеклев, който е началник на Flex LNG и Avance Gas, две компании за превозване на полутечен природен газ.

През последните години обстановката във веригите за попречиха доставката на полутечен природен газ до Азия и Европа.Търсенето на кораби нормално се случва в края на лятото в северното полукълбо, само че тази година търсенето към този момент стартира и търговците желаят да понижат цените, като се съгласяват на по-дълги интервали на наем, съгласно специалисти промишлеността.

Корабостроителниците в Източна Азия се пробват да пускат задоволително бързо нови кораби за полутечен природен газ, само че и това не е елементарно.

Брокерите споделят, че покачването на цените на газа е повишил търсенето на съвременни плавателни съдове, тъй като по-старите плавателни " са изпаднали в недружелюбност " - те употребяват турбинни мотори, задвижвани от изпарените пари от LNG - всъщност употребяват своя товар като гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР