Цените на природния газ в България се повишиха пет пъти

...
Цените на природния газ в България се повишиха пет пъти
Коментари Харесай

ФАЦ за България: Скъпа зима очаква най-бедната страна в ЕС

Цените на природния газ в България се покачиха пет пъти за една година. Това нарастване ще бъде тестване за новото българско държавно управление. То към този момент се готви за банкрути на компании.

България е изправена в случай че не пред студена, то сигурно пред скъпа зима. В началото на годината Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи, че е одобрила настояването на " Булгаргаз " за повишение на цените на едро на природния газ с над 30%. В резултат на това цените на „ синьото гориво “ в България се покачиха към пет пъти спрямо преди година.
Руски специалист счита, че цените на Газпром за България са едни от най-ниските в Европа
" Цените на Газпром в България са едни от най-ниските в Европа ". Това съобщи създателят и шеф на Национален фонд за енергийна сигур...
Прочети повече
15 години след присъединението си към Европейския съюз през 2007 година България към момента е най-слабата стопанска система в Съюза с най-ниските междинни приходи. Поради тази причина повишението на цените през последните няколко месеца могат да окажат съществено въздействие върху новото съдружно държавно управление на премиера Кирил Петков. То разгласи битката с корупцията и неприятното ръководство като своя най-важна цел, само че в този момент е изправено пред краткосрочни провокации заради внезапното повишаване на цените на силата и инфлацията, поглъщащи цялото му внимание.

Ядрената енергетика е известна в България

Цената на газа през януари ще бъде 133,40 лева (равностойността на към 68,20 евро) за мегаватчас. През последните няколко месеца на предходната година енергийният регулатор към този момент утвърди няколко, в някои случаи обилни нараствания на цените на комуналните услуги, базирайки се на обстановката на интернационалните пазари.

Силният растеж на разноските също би трябвало да възобнови дебата за енергийния микс на България. Една от тематиките от доста години е концепцията за създаване на още една атомна електроцентрала до съществуващата в Козлодуй. Ядрената енергетика е известна измежду популацията и множеството партии в България, тъй че надали би имало идеологически спънки за развиването й, най-малко във вътрешен проект.

Друг въпрос, който занимава енергийната политика на България повече от десетилетие, е въпросът за завършването на така наречен интерконектор, който ще свърже газопроводната система на България с Гърция и по този начин ще разреши вноса на азербайджански газ в по-големи количества. Този план, който планува построяването на газова връзка сред гръцкия град Комотини в Западна Тракия до българския Стара Загора, е финансиран от Европейски Съюз, само че строителството се бави от години по разнообразни аргументи. Преди десетилетие беше оповестено, че интерконекторът ще стартира да работи до 2013 година Сега се счита за оптимистично догатката, че ще тръгне през есента.
България може да стане врата към Европа за газ от Иран
България отдава огромно значение на развиването на връзките си с Иран - страна с антична цивилизация и богато културно-историческо насл...
Прочети повече
Понякога служащите от българска страна стачкуваха, тъй като не им беше плащано с месеци, а неотдавна хипотетичната липса на доставки на материали от гръцка страна докара до ново закъснение. С интерконектора България се надява да успее да понижи предходната си едностранна взаимозависимост от доставките на съветски газ. Близо една трета от търсенето на газ в България може да се покрие от азербайджанските доставки

Най-голямото повишаване на цените от над десетилетие

България взе участие и в строящия се сега терминал за полутечен природен газ в северногръцкия пристанищен град Дедеагач. Този цех е предопределен да подкрепи диверсификацията на доставките на газ за Гърция, България и други страни от Югоизточна Европа. Европейската комисия утвърди гръцка държавна помощ за строителството и разгласи начинанието за план от общоевропейски интерес заради неговата " стратегическа значимост ". Газът, който ще се втечнява още веднъж на плаваща платформа край крайбрежията на Дедеагач, би трябвало да тече по интерконектора с България дружно с доставките на азерското гориво. Терминалът се финансира, апропо, със заем от Европейската капиталова банка и средства от Европейски Съюз.

В кратковременен проект това няма да помогне на държавното управление на Петков. Според данни, оповестени от Национален статистически институт през декември, България е записала през предходната година най-голямото нарастване на цените от повече от десетилетие насам. Следователно инфлацията е над 7%. В българското общество нарастването на главните хранителни артикули или разноските за отопление бързо се отразява на доста семейства. Българските индустриални асоциации неотдавна оповестиха, че рецесията с цените на силата е по-заплашителна за стопанската система на страната от финансовата рецесия от 2009 година Работодателска асоциация предизвести за верижна реакция от банкрути. Бизнесът прикани за по-високи дотации за клиентите на електрическа енергия в индустрията.

----------------
Kathimerini: България и Гърция се договориха да ускорят работата върху газовата връзка
България и Гърция се договориха да вземат дефинитивно капиталово решение до края на май, за проправяне на пътя за построяването на га...
Прочети повече
Михаел Мартенс, сътрудник за Балканите със седалище във Виена на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Превод БГНЕС.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР