Цените на природния газ на европейския пазар започнаха новата седмица

...
Цените на природния газ на европейския пазар започнаха новата седмица
Коментари Харесай

За първи път от март: Цената на газа в Европа със скок над 2800 долара

Цените на природния газ на европейския пазар започнаха новата седмица със скок над 2800 $ за хиляда кубически метра за първи път от март, съгласно данни от лондонската борса ICE.

Така (според показателя на най-големия европейски хъб TTF) се търгуваха за 2766,5 $, като прибавиха 9% към прогнозната цена от предходния търговски ден (2538,8 долара). До 9:16 ч. те към този момент бяха поскъпнали с 12,7% до 2862 $.

Вечерта на 19 август " Газпром " разгласи, че газопроводът " Северен поток " ще бъде спрян за три дни (от 31 август до 2 септември) за планувана профилактика на единствения работещ газопомпен елемент в компресорната станция " Портовая ". На този декор фючърсите скочиха с съвсем 8% и минаха границата от 2700 $.

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите изясняват това с лимитираното предложение от страна на главните снабдители, ниските равнища на потенциала за подземно предпазване и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

Освен това износът на съветски газ понижа доста след началото на войната в Украйна: доставките по " Северен поток " и по украинската газопреносна система понижиха доста, а доставките по газопровода " Ямал-Европа " бяха изцяло прекратени. Сега Европа е подложена на непрестанен напън заради продължаващото напрежение с съветския експорт. Ситуацията се въздейства и от горещата вълна в района, която понижава производството на електрическа енергия от различни източници.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР