Цените на петрола умерено се покачват в понеделник сутринта, като

...
Цените на петрола умерено се покачват в понеделник сутринта, като
Коментари Харесай

Цената на петрола се покачва след резкия спад

Цените на петрола умерено се повишават в понеделник сутринта, като се стабилизират след внезапен спад през предходната седмица.

Към 9:16 часа българско време априлските фючърси за сорта Brent нарастнаха с $0,78 на борсата ICE Futures в Лондон, до $80,724 за барел. На търговете в петък тези договори поевтиняха с $2,23 (2,7%) до $79,94 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския пример WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в това време се подвигна с $0,51, до $73,90 за барел. По време на предходната сесия цената на тези контракти спадна с $2,49 (3,3%) до $73,39 за барел.

Като цяло през из предходната седмица цената на Brent се намали със 7,5%, а на WTI - със 7,9%.

Спадът на петролния пазар беше подкрепят от отслабването на оптимизма на трейдърите по отношение на темповете на напредък на търсенето в Китай след анулацията на анти-COVID рестриктивните мерки. Както и от мощните данни за пазара на труда в Съединени американски щати, които демонстрираха, че Федералният запас към момента има място за маневриране във връзка с стягане на паричната политика.

През уикенда ръководителят на Международната енергийна организация Фатих Бирол сподели пред Bloomberg, че икономическото възобновяване в Китай след премахването на строгите карантинни ограничения може да бъде по-силно от предстоящото. Бирол предвижда, че китайската стопанска система ще съставлява към половината от растежа на търсенето на нефт тази година.

Друг фактор, наблюдаван от близко от пазара, беше решението на Европейския съюз и Г-7 за налагане на ембарго върху вноса на петролни артикули от Русия, което влезе в действие на 5 февруари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР