Цените на петрола скочиха с рекордно темпо след съобщение на

...
Цените на петрола скочиха с рекордно темпо след съобщение на
Коментари Харесай

Петролът рязко поскъпна, очаква се сделка за голямо свиване на добивите

Цените на петрола скочиха с рекордно движение след известие на президента Доналд Тръмп, че следва договорка на международните производители, с която от пазара ще бъдат изтеглени 10-15 млн. барела. Той не посочи какъв брой барела дневно няма да бъдат изкарани на пазара, само че упоменатите размери с в границите на упованията на бизнеса.

Медии в Саудитска Арабия оповестиха, че управляващите са поискали незабавна среща на страните по договорката ОПЕК+, която изтече на 31 март. На 6 март Русия да продължи това спораумение за управление на предлаганите количества - и по този начен на цената на петрола - а саудитците започнаха ценова война с невиждано ниски цени. В петък Тръмп ще се срещне с ръководителите на американските петролни компании.

На тържищата цената на фючърсите за сорта Brent се изстреляха до цени с 47% по-високи от тези при започване на търговията, след което се успокоиха до +21% (30 $ за барел). Тези за американския WTI скочиха с 35% и се стабилизираха на +22% с цена $24.7 за баррел. За северноевропейския вид това е безспорен връх за рамките на една сесия, а за американският е на крачка от върха от +36% от 19 март.

Тръмп написа в " Туитър ", че одеве е разговарял " с моя другар " Мохамед бин Салман, престоронаследникът на саудитския престол, който, от своя стран, разговарял с съветския президент Владимир Путин. " Очасвам се и уповавам се още веднъж да съкратят по 10 млн. барела и вероятно още повече. Ако това се случи, то ще е ВЕЛИКО за петролно-газовата промишленост ".

В Кремъл отхвърлиха Путин да е водил договаряния със Мохамед бин Салман. Но " Уолстрийт джърнъл " написа, че саудитците към този момент обмислят да свият добивите си до към 9 млн. барела дневно, което значи, че единствено те са подготвени да изтеглят 3 млн. барела от пазара.

За евакуиране на до 5 пъти по-голям размер няма да е задоволително присъединяване единствено на Руси и останалите от ОПЕК+. Ще би трябвало да се включат и американците, които за трите години деяние на договорката усилиха добивите си с 4 млн. барела до 12.2 млн. барела дневно - най-големият производител в света (руснаците добиваха в първото тримесечие 11.3 млн. барела, а саудитците дадоха обещание от 1 април да прибавят 25% и да минат на цялостния си потенциал от 12 млн. барела на ден).

Но Съединени американски щати станаха и едни от първите потърпевши от ценовата война - петролът падна до 20 $ за барел при фючърсните покупко-продажби и до 5-10 $ при действителни покупко-продажби, тъй като производители и търговци обезверено пробват да се отърват от количества, които никой не търси. Руският петрол тази седмица падна до 13 $ за барел, само че себестойността на добива му е още по-ниска. За сметка на това американските компании стартират да губят при цени под 40-50 $ за барел.

На утрешната среща на Тръмп с ръководителите на американските петролни компании ще се разисква понижаване на добивите, само че той няма да изиска от тях да се договорят за координирани дейности, сподели за " Ротерс " представител на администрацита. Според него те към този момент са почнали да понижават добиви, а президентът дейтвал като медиатор сред Русия и Саудитска Арабия. Той самият сподели в сряда, че знаел по какъв начин да реши казуса им да се договорят, само че не даде никакви детайлности.

Двама сенатори републиканци предложиха проектозакон, с който се изтеглят американски военни елементи в Саудитска Арабия в отговор на дъмпинга, който стартира Рияд.

" Ройтерс " напомня, че регулаторите в Тексас (около 5 млн. барела на ден) обмислят по какъв начин да се съкратят добивите, а фирмите упорствали Белия дом да се задейства. Източникът на организацията показва, че е обсъждано да им се помогне с по-високи акцизи за вносен нефт, краткотрайно освобождение на бизнеса от заплащане на такси за рандеман от федерални земи и даване тук-там за предпазване на нефт. Не е изключено и да се помогне на междинни огромни и дребни компании, които елементарен обиват мощно притискани от колосите в бранша.

Заради рецесията с ковид се чака в идващите месеци търсенето на нефт да намалее със стряскащите 20-30 %. Руският енергиен министър Александър Новак сподели в четвъртък още преди Путин да удължи до края на април изключителния режим в страната, че чака потреблението на бензин на вътрешния пазар да намалее с до 40%.

Но има и мнозина, които подхождат с съмнение към туитовете на Тръмп.

" Звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина. Но в случай че добиващите компании и рафинериите се синхронизират при настоящето изключинелно ниско ползване, пазарът ненапълно ще се балансира ", споделя Пер Магнус Нисвен, началник на анализите в Rystad Energy.

" Въпреки днешните заглавия в новините, оставаме скептични да това, че ще се материализира договорка да редуциране на добивите ", споделят и от Capital Economics. Според тях саудитците няма да предприематнищо, в случай че в договорката не се включат още Съединени американски щати и Канада.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР