Цените на петрола се повишиха рекордно тази сутрин след атаката

...
Цените на петрола се повишиха рекордно тази сутрин след атаката
Коментари Харесай

Невиждан отдавна скок на цената на петрола

Цените на петрола се покачиха рекордно тази заран след офанзивата против двете петролни рафинерии в Саудитска Арабия, подклаждайки нови геополитически страхове в миг, в който Доналд Тръмп упрекна за нападенията Иран и провокира нови опасения, че боен удар против страната е неминуем, оповестява Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.

Фючърсите  “Брент “ скочиха с 12 $ в първите минути на търговията – най-големият скок от основаването им през 1988 година. Това е нарастване с 20%, до момента в който западно-тексаският недопечен нефт скочи с повече от 8 $ или с 15%.

Малко по-късно и двете позиции намалиха цените си, само че все пак се задържаха на 10% по-високи равнища.

Атаката от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хусити против двете саудитски рафинерии на държавната „ Арамко “, дейно блокираха 6% от международните доставки на нефт.

В неделя, президентът Доналд Тръмп разгласи, че е подготвен да отговори на офанзивата, до момента в който държавният секретар Майк Помпео съобщи: „ Съединени американски щати ще работят с сътрудниците си и съдружниците си, с цел да се уверят, че енергийният пазар остава постоянен, а Иран понесе отговорността за експанзията си “.

Техеран отхвърля обвиняванията, само че новината възроди страховете за спор в размирния Близък изток след серията офанзиви против петролни танкери по-рано тази година, които също бяха приписани на Иран.

През миналата нощ, Тръмп оторизира освобождение на нефт от стратегическия петролен запас на Съединени американски щати, до момента в който „ Арамко “ разгласи, че повече от половината от производството му в размер на 5 милиона барела на ден ще бъдат възобновени в понеделник.

Но нападенията против рафинериите провокираха страхове за сигурността на доставките от най-големия производител на нефт.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР