Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, ...

Петролът продължава да поевтинява


Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, отстъпвайки допълнително от достигнатите миналата седмица 11-месечни върхове, след като на пазара натежаха притесненията за спад в търсенето заради ограничителните мерки срещу разпространението на короанвируса в Китай, предаде Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,69 долара, или 1,23%,  до 55,41 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,71 долара, или 1,34%, до 52,42 долара за барел.

Възстановяването на търсенето на гориво в Китай даде тласък пазарите в края на миналата година, докато САЩ и Европа изоставаха. Този източник на подкрепа обаче започва да отслабва на фона на нарастващият брой на заразените с COVID-19 в азиатската страна.

Търговският център Шанхай отчете първите си случаи на местно предаване на вируса от два месеца насам, докато Пекин призова хората да не пътуват за посрещането на предстоящата Лунна Нова година.

Днес пазарът очаква официални данни на американската Енергийна информационна администрация за запасите от суров петрол на САЩ, след като данните на частния Американски петролен институт показаха изненадващо увеличение с 2,6 млн. барела за последната седмица при очаквания за спад от 1,2 млн. барела.

Източник: manager.bg