Цените на петрола продължават да се понижават умерено при търговията в

...
Цените на петрола продължават да се понижават умерено при търговията в
Коментари Харесай

Цената на петрола Brent падна близо до $81 за барел

Цените на петрола не престават да се намаляват умерено при търговията в петък сутринта след солидния им спад през миналата сесия.

Към 9:21 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с $0,06, до $81,15 за барел. В четвъртък цената на тези договори спадна с $1,49 (1,8%) до $81,21 за барел.

Януарските фючърси за сорта WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,32 по-малко - по $75,78 за барел. По време на предходната сесия цената на американския пример се намали с $1,17 (1,5%) до $76,11 за барел.

Като цяло обаче и двете марки могат да отметат повишаване с повече от 7% през седмицата.

Пазарът беше подсилен тази седмица от обстоятелството, че Международната организация по енергетика увеличи оценката си за напредък на търсенето на нефт през 2022 година със 140 000 барела дневно, до 2,3 милиона барела. Прогнозата за увеличение на търсенето за 2023 година също беше нараснала със 100 000 барела - до 1,7 милиона барела на денонощие.

От друга страна, напън върху котировките на петрола беше оказан от стягането на паричната политика на най-големите централни банки в света. В четвъртък решенията за повишение на главните лихвени проценти - с 50 базисни пункта - бяха взети от ЕЦБ и Bank of England. Ден по-рано Федералният запас на Съединени американски щати също увеличи лихвите с 50 б.п. до 4,25-4,5% годишно.

Инвеститорите са загрижени, че строгата парична политика може да аргументи стопански спад и вследствие на това да понижи търсенето на нефт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР