Цените на петрола от еталонните световни марки в петък продължават

...
Цените на петрола от еталонните световни марки в петък продължават
Коментари Харесай

Цената на петрола се срина под $51 за барел

Цените на петрола от еталонните международни марки в петък не престават да понижават бързо, актуализирайки минимуми от повече от 13 месеца. Пазарите се притесняват, че разпространяването на ковид ще има доста негативно въздействие върху световния стопански напредък.

Майските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон през днешния ден сутринта поевтиняха с Щатски долар 1,41 (2,73%) - до Щатски долар 50,32 за барел. В четвъртък, 27 февруари, цената им падна с 1,08 $ (2,05%), с цел да се затвори на Щатски долар 51,73 за барел. В същото време априлските контаркти завършиха деня с минимални равнища от декември 2018 година - 52,18 $ за барел.

Априлските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в това време спаднаха с $1,39 (2,95%) до 45,7 $ за барел. Според резултатите от предходната сесия цената им се намали с $1,64 ( 3,37%), завършвайки деня на най-ниското равнище от януари 2019 година - 47,09 $ за барел.

И двата сорта означават намаляване на цените пет следващи покупко-продажби. Спадането им от началото на тази седмица, което е 13-14%, е най-високото от 2011 година насам.

" COVID-19 към момента държи пазара на нефт в затруднено състояние ", сподели анализаторът на стоковите разбори на Commerzbank Карстен Фрич. ".

" Спадът на котировките на петрола след експлоадирането на епидемията отразява чувствителността на суровинните артикули към опасенията за растежа на международната стопанска система ", се споделя в отчета на Commonwealth Bank of Australia. Според банкови специалисти евентуално търсенето на нефт ще намалее, в случай че коронавирусът продължи да се популяризира отвън Китай.

В Китай броят на случаите на заразяване надвиши 78,8 хиляди души. В Южна Корея към този момент има над 2 хиляди инфектирани, в Италия - 650, в Иран - 245. През последните 24 часа в Естония, Холандия, Нигерия, Литва, Беларус и Нова Зеландия са открити първите случаи на инфектирани с новия ковид.

Търговците се притесняват, че заболяването и обвързваните с нея карантинни ограничения могат да повлияят неподходящо на редица стопански области, като търговия, превоз и туризъм. Това от своя страна може да попречва растежа на международната стопанска система и да повлияе на търсенето на суровината.

Сега вложителите чакат реакция на обстановката от страните от пакта ОПЕК +, пазарите наблюдават новината за вероятни нови ограничения за стабилизиране на пазара. По-нататъшната орис на съглашението за ограничение на добива би трябвало да бъде избрана на министерските срещи на съюза, планувани на 5-6 март във Виена. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР