Цените на петрола напоследък се повишават заради геополитическото напрежение и

...
Цените на петрола напоследък се повишават заради геополитическото напрежение и
Коментари Харесай

Защо петролът поскъпва, въпреки Омикрон

Цените на петрола в последно време се покачват поради геополитическото напрежение и високата инфлация, разясняват енергийни специалисти пред организация " Прайм ". Има и други аргументи: рисковете от съществени " затваряния " понижиха и това дава на участниците на пазара известна убеденост за бъдещето. Обаче капацитетът за растеж на цените наподобява се изчерпва с това.

Цената на нефт Brent през вчерашния ден надвиши 88 $ за барел за първи път от 14 октомври 2014 година. Само за последния месец той нарастна с към 19%. WTI също става по-скъп и към този момент коства над $85 за барел.

Какво направлява цените на петрола

Случаите на заразяване с варианта " Омикрон " доближиха своя връх в редица страни и към този момент понижават в доста страни и обособени щати в Съединени американски щати, без да има доста нарастване на смъртните случаи.

" По този метод участниците на пазара стартират да плануват и разновидности за съвсем цялостно възобновяване на световното търсене на нефт до края на годината ", сподели Роналд Смит, старши анализатор в BCS Global Markets.

Рискът от въвеждане на съществени " затваряния " заради " Омикрон " е намалял. Самият вариант явно е по-малко рисков от " Делта ", което " зарежда " участниците на пазара с внимателен оптимизъм, признава Дмитрий Маринченко, началник на групата за естествени запаси и първични материали във Fitch.

Петролът нараства на фона на плануваното придвижване на страните членки на ОПЕК+ по " пътната карта ", макар обстоятелството, че в последна сметка подобен сюжет включва реализиране на резистентен остатък на физическия пазар, споделя Дмитрий Александров, началник на Отдела за аналитични проучвания в капиталовата компания " Универ Капитал ". Причината за това е композиция от последователно подобряващи се стопански упования в Германия и Съединени американски щати, както и оставащата на високо равнище инфлация, която исторически способства за " бичи " настроения при петрола.

Данните за инфлацията в Съединени американски щати за декември 2021 година са даже по-лоши от предстоящото. Цените на петрола са движени значително от инфлационните упования в предишното, тъй че бързо възходящите темпове на инфлация в Съединени американски щати са най-малко частично виновни за покачването на котировките на петрола.

Колко ще продължи растежът на цените на петрола

Практиката демонстрира, че продължителността на интервала на повишаване на цените, което е провокирано от геополитически обостряния, е непредвидима. С отслабването на напрежението пазарът още веднъж ще се концентрира върху фундаменталните индикатори. " Ако това се случи през настоящото тримесечие, динамичността на заболеваемостта и ограниченията за битка с нея в Китай след Зимните олимпийски игри (тоест от 21 февруари) още веднъж ще излязат на напред във времето ", предвижда финансов специалист.

А съгласно Александров, в този момент котировките на петрола са достигнали " значимо техническо равнище " и ще бъде мъчно да се преодолее " летвата " от $88-90 за барел Brent.

Потенциалът за напредък на цените може би към този момент е привършен, има задоволително свободен потенциал на пазара, с цел да отговори на възходящото търсене, най-малко в близко бъдеще.

" Засега изхождаме от обстоятелството, че тази година приблизително цените на петрола ще се задържат на равнището от предходната година - към 70 $ за барел ", отбелязва от своя страна Маринченко.
 Рискове пред петролните пазари през 2022 година
Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Коронавирусът би могъл да повлияе на волатилността на цените на петрола
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР