Цените на петрола на международните пазари буквално се сринаха,но не

...
Цените на петрола на международните пазари буквално се сринаха,но не
Коментари Харесай

Цените на петрола у нас скачат

Цените на петрола на интернационалните пазари безусловно се сринаха,но не и в България. Нали си имаме монополист като слънце " Лукойл ". В България елементарният бензин е поскъпнал с близо 15% през последната година. От равнища към 2 лева, до 2,30 лева сега. Българският пазар обаче е прекомерно дребен и доминиран от няколко огромни играчи, отпред с съветската компания „ Лукойл “. Ето за какво в България цената се променя със забавяне по отношение на световните пазари и отразява по-скоро дълготрайния тренд. А също и локалното търсене, което всекидневно се ускорява през лятото. Така сривът на цените от през вчерашния ден надали ще се отрази на българските консуматори, в случай че не е начало на нова наклонност на поевтиняване на петрола.

Цените на петрола полетяха надолу, откакто Либия съобщи, че ще усили предлагането. Същите са и проектите на страните от Организацията на страните експортьорки на нефт и Русия. На последната си среща във Виена през юни, те се споразумяха да усилят добивите, с цел да не позволен продължение на повишаването на суровината, чиято цена набъбна с близо 70% през последните 12 месеца, оповестява vesti.bg

Споменът за барел, струващ над 100 $, към момента ги тревожи. Наистина скъпият нефт изпълни държавните бюджети на Русия и Саудитска Арабия, само че също по този начин докара до възхода на различните източници на сила като слънчевите и вятърните централи, както и внезапно увеличение на вложенията в новите екологични технологии и електрическите автомобили.

Ето за какво Москва и ОПЕК се пробват да стабилизират цената на суровината към 70 $ за барел. В сряда вид Брент с краткосрочна доставка поевтиня с 6,9%, до 73,40 $ за барел. Това е най-големият еднодневен спад на цената на суровината от повече от 2 години. В четвъртък има леко повишаване, до 74,32 $ за барел, което е нормална промяна при такива внезапни низходящи придвижвания поради прибиране на облаги от къси позиции – залозите за спад на цената. На пазара работят две трендове. От една страна новината от Либия, че ще отвори още веднъж четири терминала за експорт на петрол, които бяха затворени от края на юни, потиска цените. В тази посока работи и зараждащата се комерсиална война сред Китай и Съединени американски щати на нови митнически цени и контратарифи.

Инвеститорите се притесняват, че спорът на надлежно най-големия и втория по величина вносител на нефт в света, може да докара до срив на търсенето. В противоположна посока работят икономическият напредък и увеличаващо се ползване в двете водещи стопански сили, както и спекулациите за ответната реакция на Техеран на плануваните от Вашингтон наказания против Иран – един от водещите производители на „ черното злато “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР