Цените на петрола достигнаха в понеделник нови многогодишни върхове, подпомогнати

...
Цените на петрола достигнаха в понеделник нови многогодишни върхове, подпомогнати
Коментари Харесай

Петролът с нови моногодишни ценови върхове след поскъпване на природния газ и на въглищата



Цените на петрола доближиха в понеделник нови многогодишни върхове, подкрепени от мощното търсене и от високите цени на природния газ и въглищата, които карат потребителите, изключително в Азия, да преминат към мазут и дизел за произвеждане на електрическа енергия.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се покачиха по-рано денем до 86,04 $ за барел - следващо най-високо ценово равнище от октомври 2018 година насам, след което отстъпиха леко обратно към 85,70 $ за барел, само че към момента с покачване от към 1% в рамите на днешната сесия на търговия. По този метод петролът Брент приближава ценовия връх от септември 2018 година към 86,74 $ за барел и в случай че скоро той бъде преодолян, ще последват нови 7-годишни ценови пикове.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI с доставка през ноември пък нарастват с 1,5% към 83,60 $ за барел, като за малко доближиха нов 7-годишен връх към 83,73 $ за барел (най -високото им равнище от октомври 2014 г.).

И двата типа петролни фючърси се покачиха с към и над 3% през предходната седмица.

" Облекчаването на противоепидемичните ограничавания по целия свят евентуално ще оказват помощ за възобновяване на разноските за гориво ", показват анализатори от банка ANZ, като прибавят, че прекосяването от природен газ към нефт единствено за производството на електрическа енергия може да усили търсенето с до 450 000 барела дневно през четвъртото тримесечие.

Ниските температури в северното полукълбо също по този начин се чака да влошат недостига на петролни доставки, означи от своя страна Едуард Мойя, старши анализатор в OANDA. " Дефицитът на петролния пазар наподобява ще се утежни, защото енергийната рецесия ще се ускори, защото времето на север към този момент стартира да става по -студено ", разяснява той.

Според него, " защото дефицитът на въглища, електричество и природен газ води до в допълнение търсене на недопечен нефт, наподобява, че това няма да бъде съпроводено от доста повече барели, обезпечени от " ОПЕК + " или от Съединени американски щати ".

По-рано в понеделник японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че Япония ще призове производителите на нефт да усилят добива, като в това време неговото държавно управление ще предприеме стъпки за намаляване на въздействието на възходящите разноски за сила върху индустрията.

Днешното повишаване на петрола и на останалите енергийни първични материали е реалност, макар че стопанската система на Китай означи най-слабия си напредък през третото тримесечие от година насам поради дефицит на електрическа енергия, усложнения в веригите на доставки и спорадични огнища на Covid-19.

В съшото време дневният % на преправка на недопечен нефт в Китай през септември спадна до най-ниското равнище от май 2020 година, защото дефицитът на първични материали и екологичните инспекции навредиха на активността на рафинериите, а самостоятелните рафинерии бяха изправени пред стягане на квотите за импорт на недопечен нефт.

" Търсенето изпреварва предлагането през зимните месеци и това би трябвало да остане в поддръжка за повишение на цените на петрола “, разяснява Стивън Бренок от брокерската компания PVM. Според него равнището от 80 $ за барел продължава да предлага доста поддръжка и наново по-трайно повишаване над 85 $ за барел може да провокира ускоряване на цените към 90 $ за барел ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР