Цените на основните стоки и услуги тръгват нагоре. Животът през

...
Цените на основните стоки и услуги тръгват нагоре. Животът през
Коментари Харесай

КНСБ: Цените тръгват нагоре

Цените на главните артикули и услуги потеглят нагоре. Животът през идващите месеци ще нарастне приблизително с 5-7 лева на човек, в случай че се осъществя предстоящият скок на цената на тока и природния газ, предвиждат от КНСБ, оповестява NOVA.

Сметките на синдикатите демонстрират, че в случай че през юни на човек от домакинство са били нужни 590 лева, скоро ще би трябвало да разполага с 595-597 лева, с цел да покрие главните си разноски.

По думите на Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, обаче приходите порастват по-бързо от разноските на популацията , като са се повишили с 8% за първото полугодие.

„ Доходите на българите нарастват, което е нещо обикновено, защото бизнесът е задължен да усилва работните заплати”, уточни Велев. „ Инфлацията е по-малка от растежа на приходите. Ръстът на продуктивността също е по-малък от растежа на доходите”.

„ Около 70% от работещите обаче получават под междинната заплата, която е към 1200 лв.. А главните разходни пера са разноските за жилище, парно, ток, вода и храната”, акцентира обаче Виолета Иванова от Института за синдикални и обществени проучвания към КНСБ.

Тя е безапелационна, че цените на всички артикули и услуги, в това число и насъщният самун, ще набъбнат в резултат на желаното от „ Булгаргаз” повишаване на природния газ с над 14% от 1 октомври .

„ Цените на хляба не се въздействат единствено от вътрешния пазар. Има дефицит на фрагменти, макар че брутната междинна заплата в сектора е 1830 лева Смея да кажа, че цената на човешкия труд тук е равна с тази в Гърция. Целта е да задържим фрагментите, по тази причина е належащо да се подвигат заплатите”, сподели от своя страна Мариана Кукушева, представител на Националния браншови съюз на хлебарите.

Тя добави, че пшеницата през тази година е с 35% по-скъпа, в сравнение с през предходната.

„ За да задържим цените, би трябвало да има диференцирана Данък добавена стойност ставка, тъй като тя ще понижи сивата стопанска система и ще усили постъпленията в здравната и осигурителната системи”, сподели Кукушева и добави, че особено за цената на хляба - 55-60% са комерсиална надценка и Данък добавена стойност.

Има една стока, която се използва повече от хляба и това е електрическата енергия . Не виждам изискване тя да нарасне. Призовавам премиера Борисов да не прави кръстосано субсидиране на цената на парното в София за сметка на потребителите на ток в страната, каквито образци имаше в предишното. КЕВР би трябвало да се опита да резервира моментната цена на електрическата енергия. Според мен не следва да се пипа в едногодишен период”, счита Васил Велев.

През юли природният газ към този момент нарастна с 10,81%, парното – приблизително със 7,33 на 100, а електрическата енергия – приблизително с 2,03%.

Най-сериозен в този момент ще е ударът за столичани, защото над 60% от тях се отопляват на парно. Ако до момента междинната им сметка за отопление и топла вода е била 150 лв., през идващите зимни месеци се чака тя да скочи с най-малко 11 лв..

Отоплението, осветлението и топлата вода съставляват към 12% от всички разноски на фамилията, пресмятат от КНСБ. Разходите ни за тях ще набъбнат с към 2-3 на 100.

От КНСБ регистрират и очакване за по-голяма енергийна беднотия през зимата на 2018 година Според Евростат 36,5% от хората у нас нямат опция да поддържат дома си задоволително топъл.

Очаква се поради природния газ верижно повишаване на съществени артикули и услуги - в химическата промишленост, в производството на самун и хлебни артикули, млечните артикули, както и в секторите, в които превозът, логистиката и горивата заемат огромна част от разноските за произвеждане.

Шоково повишаване на природния газ от есента, предвижда специалист

Мая Манолова дава новата цена на парното и тока на прокурор

Иван Иванов остава отпред на КЕВР

Сръбски пенсионер предлага бъбрека си против сметката за ток

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР