Цените на медта достигнаха рекордно високо ниво в петък, като

...
Коментари Харесай

Цената на медта достигна рекорд, търсенето се очаква рязко да скочи

Цените на медта доближиха рекордно високо равнище в петък, като това е част от възхода на стоковите пазари вследствие на възобновяване на огромните стопански системи и възходящото търсене на първични материали, нужни за прехода на зелена сила.

Медта, която има доста необятно приложение - от електрически транспортни средства до перални машини, нарастна с 1.4% до 10 361 $ за звук (4748 $ за либра), надминавайки последния си пик от 2011 година в разгара на предходния взрив на цените на суровините, оповестява Financial Times. Котировките са се удвоили спрямо пандемичните си минимуми през март предходната година заради стремглавото търсене от Китай, най-големия консуматор на метала. Другият фактор за възхода са вложителите, които залагат на огромен скок в международната стопанска система и се стремят да защитят портфейлите си от евентуално повишаване на инфлацията.

Държавните пакети от тласъци и упоритостта за прекосяване към зелена стопанска система за реализиране на задачите на Парижкото съглашение за изменението на климата се чака да покачат в допълнение търсенето на метала, който съгласно анализаторите и ръководителите в промишлеността може да доближи 15 хиляди $ за звук до 2025 година

Костас Бинтас, управител за търговията с мед в Trafigura, един от най-големите самостоятелни търговци на първични материали в света, изяснява, че употребяваният потенциал на клиентите на компанията е на най-високо равнище от 10 години. И това е достигнато, преди Европейски Съюз да употребява средства от възстановителния фонд и Съединени американски щати да одобряват проекта за вложения в инфраструктурата. Според него Съединени американски щати и Европа се трансформират в значими фактори в потреблението на мед за пръв път от десетилетия, като до момента това беше Китай.
Движение на цената на медта (долар за либра)
Притесненията за дълготрайните доставки на мед заради липса на вложения от огромни минни компании също покачиха цените. В момента се създават единствено няколко огромни плана, до момента в който по-голяма част от суровината, която се добива по-лесно, към този момент е извадена.

" Настоящият набор от планове, които евентуално ще стартират да се извършват през идващите няколко години, съставлява единствено 2.3% от плануваното произвеждане на мините ", сподели Даниел Хейнс, анализатор в банковата група ANZ. Според него това е доста по-ниско от предходните цикли, в това число 2010 - 2013 година, когато доближи 12%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР