Цените на жилищния пазар в Швеция се сриват с най-бързия

...
Цените на жилищния пазар в Швеция се сриват с най-бързия
Коментари Харесай

След исторически пик, цените на жилищата на този европейски пазар се сриват с най-бързия си темп от 2013-а

Цените на жилищния пазар в Швеция се срутват с най-бързия си ритъм от 2013 година, което поражда опасения, че прогнозите за евентуален спад в цените на жилищните парцели може да са подценени.

През месец цените на жилищата са намалели с цели 19% от пика. Цените на жилищата са паднали с цели 13%, съгласно данни на банката SBAB, чийто знак се основава на данни за транзакции от уеб страницата за разгласи за недвижими парцели Booli.
 Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва
Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар стартира да се срутва, откакто Фед увеличи лихвените проценти

Миналата година цените на жилищата в Швеция набъбнаха внезапно до най-високите си равнища в историята, заради обстоятелството, че от ден на ден хора се възползваха от невижданите тласъци на централната банка.

Държавният заемодател предвижда спад от към 20% от максимума, доближат през март или малко повече от Nordea и Riksbank. Спадът се дължи на рекордно високата инфлация и увеличаващите се разноски по заемите - нещо, което към този момент е следено по света, откакто цените на жилищата скочиха по време на пандемията.

В дълготраен интервал в Швеция задлъжнялостта внезапно е повишена, защото доста семейства имат променливи лихви по ипотеките, а дейностите на централната банка за ограничение на инфлацията оказват бързо влияние върху покупателната дарба.

Цените на жилищата са спаднали с 4% през октомври, по отношение на септември, или 2,3% съгласно сезонно изгладените условия съгласно SBAB. През през септември спадът беше 2,6%.

Числата демонстрират спад в цялата страна, като максимален спад е регистриран при къщите във втория по величина град в Швеция Гьотеборг - срив с 19% от цената си след пика.

" Едно допустимо пояснение е, че високата инфлация и изключително нарастването на цените на електрическата енергия удрят по-силно пазара на еднофамилни къщи ", разяснява основният икономист на SBAB Робърт Бойе.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР