Цените на жилищните имоти в столицата вероятно ще се задържат

...
Цените на жилищните имоти в столицата вероятно ще се задържат
Коментари Харесай

Цените на жилищата ще се запазят на същите нива и през 2019 г.

Цените на жилищните парцели в столицата евентуално ще се задържат на сегашните си равнища и следващата година. Това сочат прогнози на компания в сектора, представени от Сега.

По данни на брокерите през третото тримесечие темпът на повишаване на цените в страната се е забавил до 3% на годишна база. В София растежът е с 5% по отношение на същия интервал на предходната година - надалеч от регистрираните в първите тримесечия, по разнообразни данни, над 10 на 100. Неотдавна разбор на международна консултантска компания сподели, че столицата отстъпва доста обратно в международната ранглиста по растеж на цените на жилищата през второто тримесечие.

Прогнозите отразяват както наклонността за усмиряване на цените, които растяха в последните няколко тримесечия, по този начин и намаляването на броя на покупко-продажбите. Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на годината е 1090 евро на кв. м по отношение на 1086 евро на кв. м през второто тримесечие и 1092 евро на кв. м при започване на годината. Това е много под равнището отпреди 10 години, когато цените бяха достигнали 1260 евро на кв. м.

Въпреки задържането на цените и намаляването на броя на покупко-продажбите през третото тримесечие, по данни на националната статистика, са издадени съвсем 300 нови разрешителни за жилищни здания в столицата, което е 14.5% растеж по отношение на същия интервал на предходната година. Това е и самобитен връх за последните години.

Резултат от засиленото строителство е и възходящото предложение на жилища ново строителство. Най-много купени жилища през третото тримесечие има в квартал „ Витоша “ (средно 960 евро/кв. м), “Кръстова вада” (270 евро/кв. м), "Студентски град " (1070 евро/кв. м), “Манастирски ливади” (1010 евро/кв. м). Популярен е и квартал “Връбница 2” (960 евро/кв. м) с продължаващи дейни продажби на преференциални жилища ново строителство. През последната година има засилващ се интерес към затворени комплекси със лични паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в квартал “Лозенец” - сред 1650 и 2000 евро на кв. м.

По традиция най-предпочитани са двустайните жилища, които са 65% от общо закупените жилища. 25% от купените парцели са тристайни, а 1-стайните са 8%. Средната повърхност на закупените жилища е 79 кв. м.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР