Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са

...
Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са
Коментари Харесай

Най-достъпните жилища са в Стара Загора, най-недостъпните

Цените на жилищата в страната и възнагражденията сега са такива, че на един гражданин на Стара Загора, който получава междинната за града работна заплата, са му нужни 7 години и 4 месеца работа, с цел да си купи жилище от 80 квадрата в града.

За същото по величина жилище, само че в морската столица, на варненеца ще са му нужни 11 години работа, демонстрират калкулации на " 24 часа " въз основа на данните на Национален статистически институт за междинната работна заплата и за цените на парцелите в съответните градове към началото на 2019 г.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за досегаемост на жилищата. Много покрай резултата на Стара Загора е Русе, където са нужни 8 година и 6 месеца работа, с цел да се купи аналогично по величина жилище. Столицата и Пловдив - двете обитаеми места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата. И в двата града е належащо локалният гражданин да получава междинната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, несъмнено, да не я харчи за нищо друго, с цел да си купи с насъбраните пари дом от 80 кв. м. Бургас е директно преди Варна - там са нужни 10 години и 4 месеца.

Макар че сред София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, в действителност цените на парцелите в двата града надалеч не са идентични. Според последните данни на Национален статистически институт в столицата междинната цена на квадратен метър апартамент сега е 1999 лева, до момента в който в Пловдив е 1247 лева Става въпрос за междинна цена сред ново и съществуващо строителство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР