Цените на имитиращите продукти с повишение от 1,3%Mлечните продукти поскъпнаха

...
Цените на имитиращите продукти с повишение от 1,3%Mлечните продукти поскъпнаха
Коментари Харесай

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко

Цените на имитиращите артикули с покачване от 1,3%


Mлечните артикули нарастнаха през миналата седмица, демонстрира разбор на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ). Кравето сирене към този момент се търгува по 5,90 лева за кг на едро (+1%), до момента в който кофичка кисело мляко коства 0,83 лева (+1,2%). На тържищата на едро литър прясно мляко се търгува по 1,56 лева (+2%). Пакетче масло, обаче, стигна 2,35 лева за 125 грама на борсите на едро и регистрира повишаване с 5%.

Имитиращите артикули също нарастнаха с 1,3%, макар че инспекция на “Труд ” сподели, че сиренето с палма изчезна от магазините, откакто от 14 януари влязоха в действие новите правила за имитиращите артикули. Обяснението на търговците бе, че търсенето не е задоволително огромно, с цел да обезпечат обособен щанд за сирене и кашкавал с палмова лой. Преди влизането на регламента в действие през миналата седмицата (7-11 януари) цената им бе паднала с съвсем 3%.

Брашното също регистрира нарастване в цената с съвсем 4% до 0,87 лева./кг на едро, до момента в който олиото поевтинява, въпреки и минимално с 1% до 1,91 лева за литър.

С цели 20% нарастнаха вносните краставици и зелето, като на борсите на едро се търгуват по 2,18 и 0,90 лева./кг. При плодовете също е регистрирано покачване на цената при съвсем всички типове с сред 1,5 и 7%, като цените доближават надлежно – мандарини (1,37 лева./кг), ябълки (1,04 лева./кг), банани (1,96 лева./кг), портокали (1,27 лева./кг).

Репортерска инспекция на „ Труд ” сподели и кои са най-екзотичните храни, които купуваме от огромните търговски вериги. Освен вносните зеленчуци от Албания, Турция и Румъния, ядем и круши от Холандия и Южна Африка, както и джинджифил от Перу.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР