Цените на храните се покачват до рекордно високо ниво, на

...
Цените на храните се покачват до рекордно високо ниво, на
Коментари Харесай

Цените на храните гонят рекордни стойности. Покачването е за четвърти пореден месец

Цените на храните се повишават до рекордно високо равнище, на фона на жестоката инфлация по света. Показателят на Организация на обединените нации за международните цени на храните се увеличи с 1,2% предишния месец. Цените се повишават за четвърти следващ месец. За по-бедните семейства ще става все по-трудно да си разрешават някои хранителни артикули. Това е още едно доказателство за повишаване на инфлацията в най-големите стопански системи в света, само че също и опасност за вноса на храни за най-бедните страни, предава Bloomberg

Цените на храните порастват заради голям брой аргументи: неприятната годишна продукция, по-високите цени на доставка, дефицит на служащи и енергийна рецесия, разноските за торове също нарастват.

" Новините са неприятни за потребителите ", споделя старши икономист в Организацията на Организация на обединените нации по храните и земеделието.

Повишаването на цените през ноември се дължи главно на зърнените и млечните артикули. За сметка на това цените на растителните масла и месото понижават, се споделя в отчет на ФАО.

По-високите цени на храните в допълнение затрудняват бюджетите на хората, които към този момент усетиха по-високите енергийни разноски.Вероятно купувачите ще усещат инфлацията в продължение на месеци.

Според ФАО изключително терзание е, че разноските за импорт в бедните страни нарастват по-бързо от тези в развитите стопански системи. Райони като Северна Африка - един от най-големите вносители на зърно в света, както и Турция, към този момент са изправени пред компликации при отбраната на жителите от скъпа храна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР