Цените на хотелски нощувки и туристически пакети тръгнаха надолу с

...
Цените на хотелски нощувки и туристически пакети тръгнаха надолу с
Коментари Харесай

Инфлацията пада до 2.3% през септември

Цените на хотелски нощувки и туристически пакети потеглиха надолу с края на летния туристически сезон

© Надежда Чипева Инфлацията в България се намалява до 2.3% през септември на годишна база, което е най-ниският ритъм на нарастване на потребителските цени от април 2018 година Забавяне е очевидно в доста от секторите, само че три групи демонстрират намаляване на междинните цени на пазара - обувки, горива и куриерски услуги. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Европейският Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ) също регистрира закъснение на годишния ритъм от 2.5% през август до 1.6% през септември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Краят на сезона

На месечна база националната статистика регистрира дефлация от 0.3%, която се дължи значително на края на летния туристически сезон в страната. Пакетните услуги за отмора и туристически пътувания поевтиняват с 15.9% през септември по отношение на август, а цените на нощувки в хотели се намаляват с 20.5%. По-евтините самолетни билети пък дърпат надолу и междинните цени в бранш " Транспорт ", като тук месечната дефлация е от 1%.

Забавяне при храните

Един от огромните мотори на инфлацията в страната са цените на храните, които сформират една трета от българската потребителска кошница. На годишна база статистиката към момента регистрира повишаване на питателните артикули, само че темпът се забавя. Ако през август покачването беше 5.1%, в този момент е 4.1%, главно поради цените на хляба, който стартира да нараства в края на предходната година вследствие на слабата зърнена годишна продукция. Ако тя е разочароваща и тази година, темпът на инфлацията тук евентуално още веднъж ще се усили през идващите месеци.

Ръстът на потребителските цени в бранша на услугите също се забавя - от 3.4% през август до 2.6% месец по-късно. Факторите могат да са няколко, само че прави усещане да вземем за пример, че самолетните билети поскъпваха с двуцифрен ритъм през летните месеци, а през септември те поевтиняват. Повишението на цените на хотели и туроператори също се забавя.

От друга страна, няколко групи артикули регистрират дефлация на годишна база през септември. Вероятно поради разпродажби в края на сезона статистиката засича приблизително 2.7% намаляване на цените на обувките. Горива и смазочни материали за персонални транспортни средства също поевтиняват от няколко месеца, като през септември цените са с 5.4% по-ниски от равнището преди година. В бранш " Съобщения " също е забележима дефлация от няколко месеца (1.8% през септември), като тя идва от намаляване на цените на куриерските услуги, на телефони и телефонни услуги.

Още малко инфлация

Леко нарастване на темпа на напредък на потребителските цени до края на годината вследствие на по-високи цени на петрола. Това е прогнозата на централната банка за инфлацията в страната, отразена в последния Икономически обзор на Българска народна банка. В същото време упованията са, че инфлацията в бранша на услугите ще се забави, главно вследствие на по-слабо нарастване на цените в туризма и пътнотранспортните застраховки. Храните обаче ще продължат да оказват позитивен резултат върху общата инфлация, като една причина за прогнозата на Българска народна банка е предстоящата по-слаба селскостопанска годишна продукция в страната.

Трябва да се означи, че упованията на Българска народна банка са направени преди решението на енергийния регулатор КЕВР да увеличи цените на електро- и топлоенергия от юли. Съдейки по данните на Национален статистически институт обаче резултатът от това административно нарастване върху общата инфлация на месечна и годишна база е нищожен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР