Цените на електроенергията са непосилни за който да е бизнес

...
Цените на електроенергията са непосилни за който да е бизнес
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Цените на тока са непосилни за бизнеса, предстоят масови съкращения

Цените на електрическата енергия са непостижими за който да е бизнес или дружество - към този момент има поръчки, че се приготвят всеобщи съкращения в огромни предприятия, някои може за затворят . Това съобщи пред Bulgaria On Air президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него факторите за високите цени на тока са външни.

По думите му, прогнозата за 5% инфлация най-вероятно ще бъде достигната и малко подмината.

" Очевидно е, че държавното управление закъснява с ограниченията за цените на тока. Доста време трябваше да се умува. Два месеца към този момент се изгубиха. Да, би трябвало да се извадят обезщетителни механизми. Те минават през разпределение на тези облаги, които са натрупали държавните предприятия от енергийния бранш от тази непозволено висока цена и връщането им към бизнеса. Предложение на КНСБ - дали не може по-скоро да не се позволява да се натрупват сходни облаги и да се подсигурява през съответния ред, че държавните предприятия продават на НЕК, а НЕК дава на промишлеността на тези цени за вътрешния пазар, задоволителна като размер сила, която да смъкна цената надолу като цяло. " - разяснява Димитров в предаването " Денят ON AIR ".
 Променят разпоредбите на борсовия пазар след шоковото повишаване на тока
Променят разпоредбите на борсовия пазар след шоковото повишаване на тока

Предвижда се унищожаване на " застраховка-гаранция "

Той добави, че едно от основните претенции на идния митинг на бизнеса във вторник в София, е до края на месеца да се създадат нужните промени .

" Битовият консуматор има нарастване на всички артикули и услуги , желаеме обезщетителни пакети за обществено уязвимите групи. 460 лв. линия на беднотия да бъде избрана от 1 декември. Още тази есен всички уязвими консуматори да се възползват от енергийни помощи. " - уточни Димитров.
 Заради цените на тока и кислородът за лечебните заведения може да спре, предизвестява КРИБ
Заради цените на тока и кислородът за лечебните заведения може да спре, предизвестява КРИБ

Липсва дълготрайно предложение и продължава износът от порядъка на 1200 MW

Той разяснява и Плана за възобновяване, в който са добавени някои нови планове.

" В енергийния бранш имаше много проблеми. Промените, които бяха направени последно, бяха по наше предложение, само че и на някои визии на кабинета. Нашите оферти бяха свързани с това държавно дружество за рекултивацията, което да бъде заложено като промяна в Плана. Важното е да бъде направено по този начин, че да бъде една опция за миньорите да продължат да работят рекултивационни действия. " - означи разяснява президентът на КНСБ.

При срещата с премиера, министър Живков и Атанас Пеканов по време на митинга са се договорили за някои основни неща.

" Едното е това държавно дружество, което ще може да получава пари от Фонда за обективен преход, което ще направи работата по-евтина. Получихме единодушие от премиера, че хоризонтът, в който ще има въгледобив е двайсетина години . " - разясни Димитров.

По думите му, 2040 година ще бъде хоризонтът, в който ще би трябвало да се подхващат редица стъпки. Но до тогава ще са нужни ограничения , които могат да подсигуряват, че ще има въгледобив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР