Цените на електроенергията, на парното и топлата вода за битовите

...
Цените на електроенергията, на парното и топлата вода за битовите
Коментари Харесай

Ток и парно няма да поскъпват в следващите 3 месеца

Цените на електрическата енергия, на парното и топлата вода за битовите потребителите през идващите три месеца ще останат непроменени. Това разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на брифинг на служебното държавно управление, което показа обещания неотдавна от служебния министър председател Стефан Янев антикризисни ограничения против ценовия потрес в енергетиката.

КЕВР и държавното управление ще създадат всичко допустимо да понижат цените, увери Иванов. От Комисията обаче не могат да преодолеят два фактора – цената на въглеводородите, както и цената на природния газ, добави той. Припомняме, че предходната седмица " Булгаргаз " показа планове за следващо ново повишаване на синьото гориво с 16% през октомври, като предизвести, че е допустимо да настъпят корекции нагоре поради продължаващото повишаване на цените на газа на тържищата в Европа.

" През последните два месеца България има едни от най-ниските стабилно цени в границите на Европейски Съюз. На моменти по-ниски цени е имало единствено в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия напредък след ковид, както и на доста стопански фактори, на които не можем да влияем. Все отново, с помощта на напъните на държавното управление и всички държавни органи, досега съумяваме да запазим релативно най-ниските цени в Европейски Съюз. Служебното държавно управление целеустремено е работило в посока всички консуматори да имат достъп до електрическа сила и тя да бъде във допустимо най-хубавият ценови диапазон ", изясни министър председателят Стефан Янев. 

Правителство и бизнес са се обединили на заседание през днешния ден към няколко ограничения, които ще понижат тежестта върху потребителите и бизнеса, добави той.

Първата мярка - за бизнеса. Разработена е скица, взаимно с КЕВР, за обезщетения на бизнес потребителите през идните зимни месеци, в това число първите месеци на новата година. По тази скица 50 лв. от цената на 1 мегават час ток за бизнеса ще бъде плащан от страната като подпомагането ще бъде заложено в бюджета за следващата година, заяви Янев.

" В момента нямаме създаден подобен механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 година ще предложим този механизъм за първите шест месеца на годината. По предварителни планове тези ограничения ще костват на страната сред 600 - 650 млн. лева ", посочи служебният министър председател. Парите са налични и са от свръхпечалбите в държавните енергийни сдружения, изясни той. Средствата можели да бъдат взети от сдруженията като предварителен дял по искане от страната, само че все още няма по какъв начин да се дадат на бизнеса, защото не са написани в актуализцията на бюджета, разясни Янев. Така, на процедура, в случай че бъдещият парламент гласоподава оповестената през днешния ден от служебния кабинет мярка в поддръжка на бизнеса, тя би могла да стартира да работи и да е в действие през първите 6 месеца на идната година, стана ясно от думите на Янев. Той означи, че такава помощ се планува и за декември тази година, само че единствено в случай че има нова актуализация на бюджета, което също е задача на идващия парламент.

Впоследствие, след уточняващи въпроси от публицистите, от държавното управление разясниха, че в случай че има актуализация на бюджета за тази година,  към декемврийските помощи, със задна дата ще бъдат включени и обезщетения за скъпия ток за бизнеса и за октомври и ноември. Ако това не стане, те ще се плануват в помощта за шестте месеца на идната година.

Втората мярка е изработването и одобряването на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика във връзка с обезщетителните механизми за държавна помощ или краткотрайно понижаване на тежестта на цената на така наречен въглеродни емисии, които се калкулират в цената на електричеството.  Правителството ще изпрати в Еврокомисията тази национална позиция за търсене на механизъм за държавна помощ и краткотрайно понижаване на излъчванията за въглероден диоксид. 

Третата мярка  - министерство на финансите, дружно с министерство на стопанската система и Българската фондова борса да приготви разпоредба за основаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране ползите на производители, търговци и клиенти на ел. сила и по този начин ще сътвори условия за еластичен пазар и понижаване на финансовия риск на обособените участници в този пазар.

Обмислени са и няколко краткосрочни ограничения , свързани с активността на КЕВР – усилване на регулаторния надзор във връзка с борсовия пазар, – издаване и преустановяване на лицензия, наказания при нарушаването на разпоредбите, както и корекции в разпоредбите на работа на енергийната борса, в методиката на формиране на цена и краткотрайно прекратяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент, който да бъде употребен в някои типове покупко-продажби.

" Да се оферират нови позиции за дълготрайните контракти за пакети, подобаващи за дребни консуматори на сила, с цел да може дребните и междинни предприятия да бъдат подкрепени с по-добър достъп до пазара и надлежно на цени, които по-лесно могат да договарят. Това е метод да се подтикват и крайните клиенти непосредствено да търгуват на борсата. Всички тези ограничения се чака да дадат в допълнение усмиряване и пазарът да бъде по-адекватен, без искания, че ще можем да влияем на международните трендове, търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар ", сподели още министър председателят Стефан Янев.

Според премиера в този момент е моментът специалисти да се съберат и да обсъдят бъдещето на нуклеарната сила в страната. Той предлага под егидата на Министерството на енергетиката да се стартира подобен диалог за бъдещето на АЕЦ " Белене ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР