Цените на електроенергията и природния газ продължават да растат. Бизнеса

...
Цените на електроенергията и природния газ продължават да растат. Бизнеса
Коментари Харесай

Валентин Николов пред Tribune: Прави се опит за овладяване на Булгаргаз, за да се прибере разликата от 40% по-евтин природен газ

Цените на електрическата енергия и природния газ не престават да порастват. Бизнеса афишира банкрути поради непостижимите сметки за ток, а държавното управление взема решение, че ще сменя ръковоството на „ Булгаргаз “. Много специалисти видяха в тези дейности метод да се овладее сдружението или пък война сред Кирил Петков и Румен Радев. Какво се крие зад това, получаваме ли азерски газ и къде е „ пътната карта “ с „ Газпром “ попитахме енергийния специалист Валентин Николов.

- Г-н Николов, имаше обвнинения, че сме се отказали от азерски газ, по какъв начин ще ги коментирате ?

- Обвиняват „ Булгаргаз “, тъй като желаят да сменят управлението му и да овладеят сдружението. Защото цената ни сега е 40% по-ниска от европейската и има огромни апетити някой да вземе тези 40% разлика, това е цялата работа.

- Чрез суапови покупко-продажби ли получаваме азерски газ?

- Не е по този начин, действително получаваме газ.

- А за какво количествата не са в цялостен размер?

- Защото договорът е подписан с количества и с точка за достъп. Няма по какъв начин да получиш газ, в случай че не е посочена точка за достъп. В контракта е записано, че точката на достъп е началото на връзката ни с Гърция - IGB, където тя се свързва с TAP - Трансадриатическия газопровод. Понеже няма такава точка, този контракт не може да бъде изпълнен. Реално видяно, с цел да получим тези количества газ, ние отначало се договаряхме. И тъй като се договарят за съответен период, веднъж беше октомври предходната година, когато трябваше да бъде подготвен тръбопроводът. След това изпълнителят сподели, че ще има закъснение поради форсмажор, предоговорихме до юни тази година, т.е. вторият кръг договаряния завършиха за юни месец 2022г. Като виждам, ще би трябвало и трети кръг договаряния, тъй като и тогава няма да бъде изпълнен планът. И в тези договаряния азербайджанската страна споделя, че с точката на достъп може да даде тези количества.

- Какви ще са измеренията на енергийната рецесия за страната? Някой да го е пресметнал?

- Не могат да бъдат калкулации сега, тъй като рецесията е от август предходната година, не е толкоз нескончаем интервал. Освен това цените са волуативни, с по-големи промени и като виждам фючърсите няма да паднат доста. Трябва да се сметне и инфлацията, която тази енергийна рецесия напомпва в стопанската система и продуктите, които купува популацията, т.е. рецесията не е единствено енергийна. Тя към този момент удря стопанската система и в случай че не се овладее инфлацията, рецесията ще се задълбочи. Ако не се овладее покачването на енергийните запаси, няма по какъв начин да овладееш и инфлацията.

- Спиралата ще продължи?

- Надявам се да не влезем в някаква неконтролируема инфлация, само че при всички случаи това ще е висока инфлация. Дори в Съединени американски щати, които са най-големият производител на газ в света, инфлацията е много огромна, а в Европа, която е ползвател на газ, инфлацията е още по-голяма.

- Експертите на Българския атомен и минен конгрес търсят някаква пътна карта с Газпром за „ Балкански поток “, само че дали са наясно какъв е този документ? Според тях там не пишело „ Балкански поток “, а „ Турски поток “?!

- Пътната карта, по принцип, са поетите задължения като период, осъществяване, всички процедури преди и след края на строителството. Пътната карта са уговорките, която всяка една от страните би трябвало да направи. Тя би трябвало да е част и от договорите, които след това са подписани. Така че тази пътна карта в действителност би трябвало да е част от общ документ, който е подписан. Не знам какво търсят и какво чакат да се случи, като я намерят. Аз съм песимистичен, може и основават повече звук в пространството. Може би преднамерено са я скрили, с цел да могат да я търсят, не знам.

- Каква е ролята на министъра на енергетиката, тъй като няма подготвен обезщетителен механизъм, само че сме очевидци на завихрянето на кавги по изчезнали документи и обвинявания към водещи сдружения в енергетиката?

- Освен инструментариума, с който разполага да овладее енергетиката като парични потоци, може би има и персонален претекст. Като заместник-министър на енергетиката в служебното държавно управление, той беше махнат от президента Радев и то обществено. Човекът, който нападат в „ Булгаргаз “, Николай Павлов пък беше министър на енергетиката в първото служебно държавно управление на Румен Радев. През 2017г. Павлов управлява енергетиката, а в този момент министърът желае да го маха, може да има и персонален претекст.

- А може да има споразумяване на сметки сред „ Дондуков “ 1 и „ Дондуков “ 2?

- Може, тъй като доста лъжи се изговориха. Първо ги изговаряш, а след това пращаш да ги ревизират. Не е ли по-добре да провериш, а след това да пращаш инспекция?!

- Енергетиката е инертна система, там решенията имат последици във времето, а сме очевидци на псевдо проблеми, до момента в който енергийната рецесия завихря икономическа такава у нас през инфлацията?

- Хората, може би, разполагат с някакви запаси, само че когато към този момент стигне ножът до кокала, ще е друго. Проблемът е, че всяка една партия, когато влиза в предизборна акция, влиза с стратегия. В предизборната конкуренция енергийната рецесия се беше разразила, т.е. те знаят какви ще са следствията. Би трябвало да са създали разбор и да са предложили някакви решения. Досега следим, че те взеха властта и сега проучват занапред и единствено приказки без никакви действителни дейности. едно е да кажеш – ще ги обезщетявам, а друго е към този момент да си приел нормативен акт по тази причина. Думите са едно, а друго е съществуването на документ с юридическа стойност – да представиш модел, да видиш по какъв начин ще се отрази на бюджета. Това не го виждаме. Засега приказките доминират. Надявам се да минат към съответни дейности, с цел да ги оценим.

- Високите сметки за ток ще продължат ли?

- За страдание, да. Ние още не сме ги изпитали, за разлика от бизнеса. Този мораториум отсрочи времето, в което ще ги почувстваме. Но това ще рефлектира върху потребителя, тъй като най-после той заплаща – дали посредством Данък добавена стойност, дали посредством директните заплащания.

- Това, което специалисти на обединението настояват, че след мораториума няма да има повишаване на сметките за потребителите, не дава отговор на истината?

- Това е неуместно. Или би трябвало да се откри обезщетителен механизъм, който не съм чул до момента да са намерили, тъй като преднамерено основаната с тази цел комисия в Народното събрание, не се е събирала нито един път, а мандатът й изтече, или не схващат защо става дума.

- Говори се и за банкрути в бранш енергетика?

- Да, по този начин е. Без обезщетителен механизъм преносните и разпределителните сдружения натрупат загуби от много време, а в случай че не се компенсират, ще банкрутират.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР