Цените на електрическата и топлинната енергия ще се повишат от

...
Цените на електрическата и топлинната енергия ще се повишат от
Коментари Харесай

Ток и парно поскъпват от юли с повече от планираното

Цените на електрическата и топлинната сила ще се покачат от 1 юли 2018 година с повече от към този момент плануваното от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), само че към момента се вършат спомагателни калкулации на цените. Новите сметки се вършат поради повишаването на природния газ, за което регулаторът счита да утвърди покачване с 10.8 на 100.

Представените в края на май калкулации на КЕВР сочеха повишаване на тока приблизително с 1.89 на 100, вместо поисканото от електроснабдителните сдружения приблизително към 5 %. При парното приблизително претегленото повишаване за страната бе 1.64 на 100, като тук-там даже има поевтиняване на топлоенергията. Сега обаче всички цени ще би трябвало да се калкулират още веднъж, отчитайки близо 11-процентното покачване при природния газ. То няма да се отрази значително върху цената на електрическата енергия, защото нарастването ще пристигна опосредствано през цената на високо ефикасната електрическа енергия, създавана от топлофикациите. При парното, където главната тежест в цената се пада на газа, повишението на цената ще е по-сериозно от плануваното.

" Не може природният газ да нараства с 10 % и той образува 60 до 70 % от цената на топлинната сила, и да се изиска приблизително нарастване 2-3 %. Аз съм уверен, че ще реализираме цени, които са допустимо най-ниските освен това нарастване. По отношение на електрическата енергия, въздействието на цената на природния газ е опосредствано, посредством добавката " обвързване към обществото " въздействието там ще бъде доста по-малко “, сподели Иванов пред публицисти във в торник.

Окончателното решение на цените на газа, топлоенергията и тока ще бъде взето от регулатора на 1 юли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР