Цените на двата основни сорта петрол тази сутрин се повишават

...
Цените на двата основни сорта петрол тази сутрин се повишават
Коментари Харесай

Цените на петрола започват седмичната търговия с ръст

Цените на двата съществени сорта нефт тази заран се покачват след решението на Саудитска Арабия да увеличи цените на петрола за всичките си сортове, доставяни за Азия и Съединени американски щати.

В поддръжка на пазара е и отслабването на някои от опасенията във връзка с варианта на „ омикрон “. Данните от ЮАР, където бе регистриран новият вид на COVID-19 не демонстрират увеличение на броя на приетите в болница, разясняват от организация Bloomberg. Все по-често се чува мнението, че на този стадий няма данни, че „ омикрон “ е по-тежък вид от другите варианти.

През почивните дни Saudi Aramco заяви, че цената на главния вид, доставян в Азия през януари ще бъде повишен с 0,6 $ за барел. В резултат той ще коства с 3,3 $ за барел повече от кошницата на петрола на Оман и Дубай, а също така е и най-високото равнище от февруари 2020 година. Повишението на цената за Съединени американски щати е от 0,4 до 0,6 $ за барел. Експертите от консултантските компании разясняват, че това решение е в основата на растежа на цените, като допълват, че е било предстоящо, поради решението на ОПЕК+ за увеличение на добива през януари, без значение от разпространяването на новия вариант на ковид.

Стойността на февруарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures в понеделник е на равнище от 71,53 $ за барел, което е с 1,65 $ или с 2,36 % над цената при затварянето на предходната сесия. В петък цената по договорите нарастна с 0,21 $ или с 0,3 % - до 69,88 $ за барел.

Цената на фючърсите за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се покачва с 1,67 $ или с 2,52 % - до 67,93 $ за барел. При затварянето на търговията в петък цената на договорите се намали с 0,24 $ или с 0,4 % - до 66,26 $ за барел.

Цените на двата съществени сорта приключиха предходната седмица на минус. Седмичния спад на цената на Brent бе 2,4 %, а на WTI – 2,8 %.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР