Цените на денталните услуги на свободния пазар изостават от инфлацията.

...
Цените на денталните услуги на свободния пазар изостават от инфлацията.
Коментари Харесай

Д-р Шарков: Цените на денталните услуги изостават от темпа на инфлацията

Цените на денталните услуги на свободния пазар изостават от инфлацията. Това съобщи пред БНР доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз, в изявление във връзка Световния ден на оралното здраве, който се отбелязва през днешния ден. По думите на ръководителя на БЗС в България 10 000 лекари по дентална медицина обезпечават орално здраве, а оттова – и цялостното здраве на техните пациенти.

„ По данни на Национален статистически институт инфлацията е 16%, през февруари, а инфлацията в денталната медицина е към 8%. Не са взети поради доста фактори и действително инфлацията е такава, каквато е тя в цялата страна. Това, че цените на денталните услуги се забавят, се дължи на обществения метод на лекарите по дентална медицина, само че това не може да продължава. Цените ще следват естествения си растеж, с цел да могат да бъдат покрити всички разноски, които се вършат в частните кабинети. За да бъдат конкурентоспособни, лекарите по дентална медицина влагат и реинвестират, без да имат помощ от която и да е държавна институция “, безапелационен бе той.

Д-р Шарков се спря на тематиката за заплащането на зъболекарите, които имат контракт с НЗОК. „ За страдание, там цените са закрепени и те са такива, каквито бяха през 2022 година, защото няма бюджет, няма бюджет и на НЗОК, с цел да преговаряме по финансовата рамка на идващия 3-годишен интервал. Чакаме постоянен кабинет, с цел да се случи това “, изясни той.

Консумацията на доста захар е трайна наклонност и това се отразява отрицателно на оралното здраве, означи още той. По думите му на равнище Световна дентална федерация се разискват редица документи, касаещи потреблението на захар, които би трябвало да бъдат направени и оповестени. „ Обучението на устната хигиена стартира от възпитанието “, безапелационен бе доктор Шарков. 

Според него най-сетне от началото на тази година към този момент се работи върху Националната здравно-информационна система, с цел да не се позволяват неточности от „ Информационно обслужване “, които засягат работата на зъболекарите. Подходът към лекарите и към лекарите по дентална медицина е радикално друг, акцентира той. По думите му към този момент се следят относително положителни резултати. „ Трябва да стартира тестов интервал на това, което е основано за работа с НЗОК, с цел да се видят грешките в програмата, в случай че има такива, и да бъдат отстранени навреме “, уточни още ръководителят на БЗС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР