Цените на батериите в електрическите автомобили са се понижили с

...
Цените на батериите в електрическите автомобили са се понижили с
Коментари Харесай

Цените на батериите за електромобили са се понижили с 80% от 2008 г.

Цените на батериите в електрическите коли са се намалили с 80% от 2008 година до момента, сочат данни на Департамента по силата на Съединени американски щати, представен в разбор на The New York Times, в който се преглежда динамичността в развиването на електрическата подвижност.

Всички производители употребяват литиево-йонни акумулатори, само че съществуват доста разнообразни разновидности, като конкуренцията се пробва да откри най-хубавото съответствие сред сигурност, опазване на огромно количество сила и дребни размери. Китай мощно поддържа развиването на промишлеността и локалният производител на акумулатори CATL единствено в границите на последните 10 години се трансформира в един от най-големите на пазара.

Преди няколко години най-разпространеното мнение бе, че 2025 година ще е преломната точка, в която продажбите на електрически автомобили ще бъдат повече от тези на колите с обичаен мотор с вътрешно горене. Но през днешния ден налагащото се мнение е, че технологиите се развиват доста по-бързо от предстоящото. Според Милан Такор, старши анализатор на Wood Mackenzie скоростта, с която батериите се усъвършенстват е основна, заради което неговата прогноза е, че 2024 година ще е годината, в която продажбите на електрически коли ще надминат тези на обичайните коли. Някои, като ръководещият шеф за Германия на NIO, китайският съперник на Tesla, Хуи Жанг са още по-оптимистични – той чака паритет през 2023 година

Повечето хора през 2010 година не биха повярвали, че през 2020 година можем да имаме паритет на цената, само че през днешния ден и Tesla Model 3, и BMW 3-та серия костват към 41 хиляди $ в Съединени американски щати. Първата може да излезе по-евтино, тъй като не се нуждае от промяна на маслото и свещите, а електричеството е по-евтино от бензина за изминаване на 100 км., се споделя още в разбора.

Засега продажбите на електрически коли са по-силни в Европа. Около 5% от новите коли на Стария континент се задвижват с електрически мотор, до момента в който в Съединени американски щати този дял е 2%, най-много заради отсъствието на държавни дотации, които намаляват цената на возилата. Ако към тях се прибавят и хибридните коли, които имат и мотор с вътрешно горене, то новите „ зелени “ коли в Европа дават отговор на 9% от всички покупко-продажби, демонстрират данните на Матиас  Шмид, самостоятелен анализатор от Берлин.

В момента в Европа има 200 хиляди зареждащи станции, само че съгласно разбори на консултантската компания Transport  & Environment ще е належащо те да станат 3  млн. когато елмобилите станат по-предпочитани. В Съединени американски щати броят на станциите е двойно по-малък от този в Европа, се споделя още в материала.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР