Цените на автомобилните горива у нас поскъпнаха рекордно само в

...
Цените на автомобилните горива у нас поскъпнаха рекордно само в
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване на горивата у нас

Цените на автомобилните горива у нас нарастнаха рекордно единствено в границите на месец. По традиция те се усилват при започване на летния сезон, само че разликата по отношение на същия интервал на предходната година и при бензина, и при дизела е забележителна - с 20 до 30 стотинки за литър. Спрямо средата на май в първите две седмици на юни повишаването е със 7 - 8 стотинки за литър.

В края на предходната седмица междинната цена в страната за всеобщия бензин А 95 бе 2.23 лева за литър, а за дизеловото гориво - 2.25 лева за литър. На някои бензиностанции цените на бензина доближиха 2.34 лева, а на дизела подгониха 2.40 лева В началото на предишния юни главните горива са се продавали сред 2.02 - 2.06 лева за литър, демонстрира информация в данните за междинните цени на горивата в България в осведомителната платформа "Fuelo ".

Между 2.08 - 2.09 лева за литър варираше междинната цена на горивата у нас от началото на януари доникъде на април. Покачването стартира да се вижда в края на април, когато имаше придвижване нагоре от 2-3 стотинки за литър. Както в. "Сега " писа тогава, с изключение на обичайното за страната нарастване при започване на летния сезон поради по-голямо ползване, причина за скока в цените бяха и повишените котировки на цените на петрола на интернационалните пазари.

В началото на май цените на петрола доближиха до 74.44 $ за барел, а месец по-рано един барел се търгуваше приблизително за 62 $. В края на предходната седмица междинната цена на петрола се намали до към 73 $ за барел.

Най-високите цени на горивата у нас поддържа област Шумен. Така да вземем за пример една от огромните бензиностанции там предлага всеобщия бензин А 95 за 2.34 лева за литър, а дизела - за 2.38 лева./литър. В този район мъчно могат да се открият цени под 2.30 лева за литър, демонстрира информация в платформата "Fuelo ". Друга област с рекордни цени e Благоевград. Там главните горива се търгуват на цени сред 2.25 - 2.30 лева./литър.

Като цяло най-високи са цените в Западна България. Областите Монтана, Враца и Ловеч са измежду първенците по най-скъп бензин и дизел. В област Монтана да вземем за пример дизелът се намира на междинна цена от 2.37 лева./литър.

В област Русе цената е с 18 стотинки по-ниска от междинната за страната. Една от огромните вериги бензиностанции в региона обаче предлага бензина за 2.27лв./литър, а дизела за 2.32 лева./литър. По-малките бензиностанции в Русенско обаче държат много ниски цени - от към 2.04 лева за бензина и 2.08 лева за литър за дизела. В областите Варна, Добрич, Силистра и Ямбол също цените са по-ниски спрямо тези в Западна България.

Любопитно е да се означи, че при веригата бензиностанции на Веселин Марешки, които по традиция предлагаха най-ниските цени - даже и под 2 лева за литър, също има нарастване. В София, да вземем за пример в края на предходната седмица бензинът в тази бензиностанция се продаваше на 2.06 лева./литър, а дизелът - за 2.08 лева./литър.

В Софийска област към момента могат да се намерят и цени от 2.18 - 2.19 лева на литър за главните горива, само че като цяло повишаването е много осезаемо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР