Цената на златото се понижи рязко в четвъртък и отбеляза

...
Цената на златото се понижи рязко в четвъртък и отбеляза
Коментари Харесай

Златото рязко поевтиня и слезе под $1 800 за унция

Цената на златото се намали внезапно в четвъртък и означи най-големия си еднодневен спад за повече от шест седмици. Ден по-рано беше оповестен протоколът от декемврийското съвещание на Федералния запас на Съединени американски щати, в който пазарът улови склонността на централната банка да покачва лихвите по-рано и по-бързо от предстоящото, което се изяснява с ускоряването на инфлацията.

Сегашната обстановка може да се преглежда като меча за пазара на злато, най-малко за малко време, защото повишението на лихвените проценти може да отслаби инвеститорския интерес към златото и да го трансферира към държавните облигации, отбелязва Dow Jones Newswires.

Февруарските фючърсите на златото през вчерашния ден на борсата COMEX в Ню Йорк поевтиняха с 35,90 $, или 2,0%, до 1789,20 $ за тройунция, откакто се покачиха с 0,6% в сряда. Котировките още веднъж паднаха под равнището от $1800, което се смята за част от психически значимата поддръжка за скъпоценния метал.

" Инвеститорите, които се интересуват от тези активи (злато и облигации) ще бъдат удовлетворени от внезапното закъснение на инфлацията, защото това ще попречи на Фед да стяга прекомерно бързо паричната политика. Ако това (забавяне на инфлацията) не се случи, обстановката на пазарите за тези активи могат да се влошат ", означи Фавад Разакзада, пазарен анализатор в ThinkMarkets.com.

След публикуването на протоколите вложителите продаваха облигации на фона на упованията за стягане на политиката на Фед и вероятността от най-малко трикратно нарастване на лихвените проценти през 2022 година

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати се увеличи внезапно: в четвъртък тя се повиши до 1,73%, най-високата стойност от март.

Инвеститорите наблюдаваха и седмичния доклад за броя на първичните молби за компенсации за безработица. Според данни, оповестени в четвъртък, през седмицата от 26 декември до 1 януари този индикатор се е нараснал със 7 000, до 207 000. Освен това външнотърговският недостиг на Съединени американски щати през ноември възлиза на 80,2 милиарда $ против 67,2 милиарда месец по-рано.

Междувременно сребърните фючърси на NYMEX за март затвориха сесията в четвъртък с намаляване от 98 цента, или 4,2%, до $22,19 за тройунция. В сряда среброто нарастна с 0,5%.

Платинените фючърси за април паднаха с 41,20 $, или с 4,1%, до 960,70 $ за тройунция, откакто се покачиха с 3,2% в сряда. Мартенските фючърси на паладий поевтиняха с 28,70 $, или с 1,5%, до 1873,90 $ за унция, откакто набъбнаха с 2,3% ден по-рано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР