Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през

...
Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през
Коментари Харесай

Шамар! Очакваме ръст при цените на виното

Цената на виното евентуално ще се увеличи, защото през 2017-а година международното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, оповестява БНР, цитирайки Ройтерс.
Парижката интернационална организация по лозята и виното (OIV) разгласи във вторник, че международното произвеждане на вино е спаднало до 250 милиона хектолитра през предходната година, което съставлява намаляване с 8,6% по отношение на 2016-а година и най-ниското равнище от 1957-а година насам (когато бяха създадени едвам 173,8 хектолитра). В същото време световното ползване на вино през миналата година е достигнало 243 милиона хектолитра. Трябва да се има поради, че един хектолитър е 100 литра или към 133 общоприети бутилки вино.
Базираната в Париж организация упрекна за индустриалната рецесия неприятните атмосферни условия в Европа през 2017-а година, в това число късната зима, която навреди на лозовите масиви и на гроздовата годишна продукция. През предходната година европейското винопроизводство се е свило с 14,6% до 141 милиона хектолитра, показаха от OIV, като неприятното време е засегнало мощно всичките топ производители в Европа. Така да вземем за пример производството на вино в Испания е спаднало с цели 20% през предходната година, френското - с 19%, а това на Италия - със 17%, демонстрират изчисленията на организация Ройтерс.
Трябва да се има поради, че Европа образува към 65% от международното произвеждане на вино.
Другите райони по света са се справили през предходната година по-добре, регистрират от организацията. Производството на вино в Съединени американски щати е било значително устойчиво, макар миналогодишните горски пожари в Калифорния, които в последна сметка са нанесли по-малко вреди по лозята, в сравнение с първичните терзания. Австралийското произвеждане също е останало отмерено, до момента в който добивите в Южна Америка са съумели да се възстановят значително след пагубния спад на винопроизводство през 2016-а година вследствие на метеорологичния феномен "Ел Ниньо ". Производството в Южна Африка пък е отбелязало прочут напредък макар продължителната суша през предходната година.
Експерти показват, че потребителите в действителност ще усетят усложнение с намирането на по-евтини бутилки с вино.
"Винарските компании, които се насочиха към доста ниския ценови бранш евентуално ще бъдат наранени най-лошо от много слабото произвеждане, защото техните маржове са доста ниски ", уточни пред CNN Щефан Ранеклейв, световен пълководец по напитките в Rabobank. "Когато цените се покачат, това натоварва съществено винарските компании от ниския ценови сегмент ", означи той. Според него се чака повишаване на цената на бутилките с вино и от междинния ценови клас.
Новината за рекордно слабото винопроизводство от 60 години насам може да се отрази отрицателно на акциите на фирмите, произвеждащи виновност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР