Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през

...
Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през
Коментари Харесай

Гответе се за по-скъпо вино, глобалното винопроизводство удари 60 годишно дъно

Цената на виното евентуално ще се увеличи, защото през 2017-а година международното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, оповестява Ройтерс.

Парижката интернационална организация по лозята и виното (OIV) разгласи във вторник, че международното произвеждане на вино е спаднало до 250 милиона хектолитра през предходната година, което съставлява намаляване с 8,6% по отношение на 2016-а година и най-ниското равнище от 1957-а година насам (когато бяха създадени едвам 173,8 хектолитра). В същото време световното ползване на вино през миналата година е достигнало 243 милиона хектолитра. Трябва да се има поради, че един хектолитър е 100 литра или към 133 общоприети бутилки вино, предава БНР.

Базираната в Париж организация упрекна за индустриалната рецесия неприятните атмосферни условия в Европа през 2017-а година, в това число късната зима, която навреди на лозовите масиви и на гроздовата годишна продукция. През предходната година европейското винопроизводство се е свило с 14,6% до 141 милиона хектолитра, показаха от OIV, като неприятното време е засегнало мощно всичките топ производители в Европа. Така да вземем за пример производството на вино в Испания е спаднало с цели 20% през предходната година, френското - с 19%, а това на Италия - със 17%, демонстрират изчисленията на организация Ройтерс.

Трябва да се има поради, че Европа образува към 65% от международното произвеждане на вино.

Другите райони по света са се справили през предходната година по-добре, регистрират от организацията. Производството на вино в Съединени американски щати е било значително устойчиво, макар миналогодишните горски пожари в Калифорния, които в последна сметка са нанесли по-малко вреди по лозята, в сравнение с първичните терзания. Австралийското произвеждане също е останало отмерено, до момента в който добивите в Южна Америка са съумели да се възстановят значително след пагубния спад на винопроизводство през 2016-а година вследствие на метеорологичния феномен " Ел Ниньо ". Производството в Южна Африка пък е отбелязало прочут напредък макар продължителната суша през предходната година.

Експерти показват, че потребителите в действителност ще усетят усложнение с намирането на по-евтини бутилки с вино.

" Винарските компании, които се насочиха към доста ниския ценови бранш евентуално ще бъдат наранени най-лошо от много слабото произвеждане, защото техните маржове са доста ниски ", уточни пред CNN Щефан Ранеклейв, световен пълководец по напитките в Rabobank. " Когато цените се покачат, това натоварва съществено винарските компании от ниския ценови сегмент ", означи той. Според него се чака повишаване на цената на бутилките с вино и от междинния ценови клас.

Новината за рекордно слабото винопроизводство от 60 години насам може да се отрази отрицателно на акциите на фирмите, произвеждащи виновност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР