Цената на суровия петрол сорт Брент се покачи до най-високото

...
Цената на суровия петрол сорт Брент се покачи до най-високото
Коментари Харесай

Цената на петрола се покачи отвъд най-високата точка от 2008 г.

Цената на суровия нефт вид " Брент " се повиши до най-високото си равнище от 2008 година насам, откакто Съединени американски щати споделиха, че протестът на съветския импорт на недопечен нефт се преглежда като спомагателна глоба след нахлуването на президента Путин в Украйна.

Международният бенчмарк за нефт надвиши $139 за барел рано в понеделник - като неговият аналог в Съединени американски щати също се увеличи внезапно - преди да се откри още веднъж до 10% нагоре денем - към $130.

Ценовите нараствания бяха предшествани от мненията на държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен, че неговата страна и европейските съдружници разискват блокиране на петрола от Русия - третият по величина производител в света с размери над 11 милиарда барела годишно.

Подобен ход би бил ориентиран към нарушение на основния държавен приход - наред с широкообхватните наказания, които към този момент бяха оповестени досега. За в този момент обаче няма никакви признаци, че наложените ограничения са принудили Русия да промени курса.

Предполага се също, че развиването ще окаже спомагателен напън върху европейските цени на естествения газ/

Суровият нефт " Брент " е скочил с съвсем 70% през 2022 година досега. Това постанова внезапно нарастване в сфери като разноските за гориво, само че и в по-широката стопанска система, защото това прераства в инфлацията през веригите за доставки.

Цените към този момент се покачваха преди дейностите на Русия заради лимитираните доставки, защото стопанските системи се възвръщат от здравната рецесия.

Пазарните анализатори споделят, че няма признаци за намаление на цените, като някои даже споделят, че въздействието на глобите против Русия може да вдигне цената на суровия Brent към невижданите 200 $ за барел. По думите им натискът е единствено в посока повишение на разноските, защото износът на съветски нефт съставлява 30% от всички доставки на Европа.

„ Цените евентуално ще се покачат в кратковременен проект, като прекосяването към 150 $ за барел не е изключено ", показват специалисти.

„ Подобен ход ще окаже спомагателен напън върху световните стопански системи, като увеличи инфлацията, оставяйки централните банки да разискват какъв брой бързо би трябвало да бъдат приложени покачванията на лихвите “, заключават те.

Рекордната цена за Brent - сложена през юли 2008 година - е 147,50 $ за барел.

Иранският фактор, поддържащ цените

Забавянето на евентуалното връщане на иранския недопечен нефт на международните пазари също подклажда страховете от лимитираните доставки.

Това е по този начин, тъй като договарянията за обновяване на нуклеарното съглашение на Техеран от 2015 година със международните сили беше посочено в претенции от Русия - да не се нарушават руско-иранската търговия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР