Цената на пшеницата скочи на международните пазари, след като Индия

...
Цената на пшеницата скочи на международните пазари, след като Индия
Коментари Харесай

Цeнитe нa пшeницaтa ce растат cлeд забраната за износ от Индия

Цената на пшеницата скочи на интернационалните пазари, откакто Индия забрани износа на зърнената просвета, съобщи Би Би Си. Референтният показател на пшеницата се увеличи с 5,9% в Чикаго, достигайки най-високото си ниво от два месеца.

Решението на Индия за възбрана на износа пристигна през уикенда, като то се дължи на горещата вълна в страната, която ограничи производството, както и на високите локални цени на фона на мощното експортно търсене.

Правителството съобщи, че въпреки всичко ще разреши бъдат изнесени количества по към този момент контрактувани доставки и че може да прави изключения в случаи, когато има претенции от страни, които пробват да „ задоволят своите потребности от продоволствена сигурност “.

Властите споделиха още, че възбраната не е непрекъсната и може да бъде анулирана.

Решението обаче беше разкритикувано от министрите на земеделието на страните от Г-7 по време на срещата им в Германия.

„ Ако всички стартират да постановат ограничавания върху износа или затворят пазарите си, това би влошило рецесията “, разяснява немският аграрни министър Джeм Йoздeмиp.

Макар че Индия е вторият по-големи производител на пшеница, страната в никакъв случай не е била водещ експортьор, защото по-голямата част от реколтата се продава на вътрешните и пазари.

Войната в Украйна обаче докара до спад на доставките на пшеница от Черноморския район, до момента в който сушата и наводненията заплашват реколтите на други водещи производители. Търговците се надяваха, че Индия ще компенсира изчезналите доставки.

Преди възбраната Индия си бе сложила за цел да изнесе рекордните 10 милиона тона пшеница през тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР