Цената на природния газ за февруари ще бъде около 130

...
Цената на природния газ за февруари ще бъде около 130
Коментари Харесай

Булгаргаз: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

Цената на природния газ за февруари ще бъде към 130 лв. за мегаватчас. Това съобщи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз ” Деница Златева по време на откритото съвещание на КЕВР.

Ключовото за понижението на цената е, че поради топлото време, газ от „ Чирен ” не се източва от 25 декември насам – към този момент един месец. Необичайните зимни температури са довели до спад на потреблението с 30%.

„ Газ не е добиван: първо - поради високите температури, второ - тъй като миксирахме ценовия показател, тъй че осигурихме нужните количества. И не на последно място – имаме и понижено ползване от страна и на индустриални клиенти. Това е повода да не се добива, и най-много, да поддържаме оптимална цена за българския консуматор ”, изясни шефът на „ Булгаргаз ” Деница Златева.

Все отново, газът от „ Чирен ”, който е цялостен на 82%, би трябвало да бъде употребен преди края на зимния сезон. „ Срокът за изтеглянето е 31 март. Очевидно би трябвало да се освободи пространство за следващо зареждане, нагнетяване в „ Чирен ” за идващия отоплителен сезон ”, разяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

На днешното съвещание не беше направена прогноза за цената през март, само че упованията са оптимистични. „ Цената на TTF e безусловно в обстановка на свободно рухване, падна под 55 евро за мегаватчас. И в случай че се задържи на такива равнища, това ще бъде в допълнение добра вест за нашите консуматори ”, акцентира Иванов.

Така няма да плащаме по-скъпо парно тази зима. „ Тези български жители, които употребяват парно отопление в столицата и огромните градове, би трябвало да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има смяна в цената на отоплителната сила ”, даде обещание ръководителят на КЕВР.

Окончателното решение за цената ще се вземе от енергийния регулатор на 1 февруари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР