Цената на платината се очаква да скочи тази година, вследствие

...
Цената на платината се очаква да скочи тази година, вследствие
Коментари Харесай

Цената на платината скача, а търсенето ѝ през 2023 г. ще расте

Цената на платината се чака да скочи тази година, в резултат на редица фактори, включително спирания на електрозахранването в Южна Африка, войната в Украйна и нарастването на производството на хибридни коли, предава CNBC.

Инвестиционна банка UBS поправя прогнозата си за цената на платината през 2023 година, като към този момент чака металът да коства 1150 $ за тройунция през юни, спрямо плануваните 1100 $ преди този момент. От банката чакат цената да доближи 1200 $ за тройунция през декември. Платината през днешния ден се търгува на цена от 1004.90 $ за тройунция.

След мощното повишаване при започване на годината, повишаващите се лихвени равнища в Съединени американски щати, които провокират опасения по отношение на икономическия напредък, и по-скъпият щатски $ оказаха въздействие на платината “, споделя в собствен отчет UBS.

През декември платината записа най-хубавото си тримесечие от 2008 година, когато доближи 1086 $ за тройунция, поскъпвайки с над 26% спрямо началото на тримесечния интервал.

През 2023 година ще има по-голям от упования международен недостиг на платина, защото търсенето скача, а предлагането изостава, съгласно Световния съвет за вложения в платина. От WPIC предвиждат дефицит на 556 000 тройунции тази година, откакто в предходните две години имаше остатък на скъпоценния метал.

„ През 2022 година WPIC регистрира 776 000 тройунции остатък, само че през 2023 година предлагането се чака да бъде надхвърлено от търсенето, което ще докара до забележителен недостиг “, счита Ед Щерк, шеф проучвания в WPIC.

Ключовото в тази ситуация е, че чакаме доста нарастване от 24% в общото търсене на годишна база “, споделя Щерк, до момента в който в това време предлагането се чака да нарасне единствено с 13% спрямо предходната година.

„ Откъм търсене, ние считаме, че платината е сносно предпазена от икономическа неустановеност “, добави той, до момента в който редица фактори въздействат на „ лимитираните вероятности “ във връзка с предлагането.
Проблеми с предлагането
Предлагането на рафинирана платина се е намалило с 18% на годишна база през 2022 година, съгласно WPIC, като максимален спад в предлагането се регистрира от Южна Африка и Русия. Южна Африка нормално обезпечава над 70% от добиваната от мините платина в света, съгласно UBS, само че процесът е стеснен от задълбочаващата се рецесия с електричеството в страната. По данни на WPIC, производството на платина на Южна Африка е намаляло с 24% на годишна база през 2022 година, а от организацията чакат волатилността да продължи, в резултат на което добивът на метала ще остане значително без смяна тази година.

Предлагането от страна на Русия пада с 10% на годишна база през 2022 година, защото геополитическото напрежение поради войната е попречило на превозването на артикули, съдържащи платина. От WPIC чакат проблемите с интернационалния превоз да продължат и тази година и като цяло производството на платина в Русия „ да намалее леко, само че да остане устойчиво “.
Рециклирането
Рециклирането е другият главен източник на платина, само че международното предложение на рециклирана платина също понижава през 2022 година Автомобилите се употребяват по-дълго време поради понижената наличност на нови коли и смяната в потребителските привички, се показва в отчета на WPIC. Количеството на съдържащите платина бижута, които могат да се преработват, също е намаляло през предходната година. Според отчета по-слабите продажби на бижута в Китай лимитират противоположните продажби.

В предлагането на рециклирана платина се чака известно възобновяване през 2023 година, само че количествата ще останат под равнищата отпреди пандемията, предвиждат от WPIC.
Нарасналото търсене
Платината се трансформира във все по-голям детайл от новите коли, като скъпоценният метал заменя по-скъпия паладий в катализаторите. Металът оказва помощ за неутрализирането на нездравословните излъчвания от колите и по този метод по-затегнатите регулации и повишената известност на хибридните коли само оказват по-голям напън върху търсенето на платина.

Интересът от автомобилния бранш се чака да нарасне с 10% в международен мащаб през 2023 година до 3.246 млн. тройунции, съгласно WPIC.

Бижутата евентуално са сферата с най-голяма неустановеност, когато става въпрос за търсенето на платина “, съобщи Щерк, само че това е един релативно дребен съставен елемент от цялостната картина.

Търсенето се чака да нарасне, въпреки и единствено с 2% до 1.936 млн. тройунции, съгласно WPIC. Глобалното търсене ще бъде възпрепятствано от резултата от икономическата неустановеност върху китайските потребителски разноски и опасенията от криза в Европа.

Според отчета промишленото произвеждане на платина ще се усили с 12% на годишна база през 2023 година, като потреблението на платина в стъкларската и здравната промишленост, по-конкретно, се чака да се усили.

„ Като се вземат поради всички тези фактори, е релативно евентуално пазарът на платина да навлезе в положение на резистентен и нескончаем недостиг “, заключи Щерк.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР