Цената на метала мед достигна най-високата си стойност на международните

...
Цената на метала мед достигна най-високата си стойност на международните
Коментари Харесай

Цената на медта достигна най-висока стойност за последните 10 години

Цената на метала мед доближи най-високата си стойност на интернационалните пазари за близо 10 години. Само през днешния ден тя нарастна с още 2% и доближи 9750 $ за звук, което е най-високата й стойност от 2011 година Цената на аления метал стартира да се покачва стремително малко след оповестяването на световната пандемия от ковид предходната година. От тогава до през днешния ден тя се е повишила близо 2 пъти.

Причините за повишаването й са няколко – обявеният  огромен проект за на Джо Байдън за възобновяване на инфраструктурата в Съединени американски щати, нарасналото търсене на електрически коли, постоянният стопански напредък в Китай, както и потребността да се вкарват нови технологии в звук с битката против климатичните промени, съобщи Блумбърг.

Само от началото на 2021 година медта нарастна с 25%.  

Анализатори като Trafigura Group чакат до края на тази година цената на метала да надвиши досегашната му исторически рекордна стоойност от 10 190 $ за звук, записана през 2011 година Прогнозите са, че в границите на това десетилетие медта ще коства 15 000 $ на звук.

Единственият по-голям риск пред все по-голямото потребление на метала е световната пандемия и възникването на нови варианти. Един от най-големите нови фабрики за обработка на медни руди в Индия няма да може да отвори по проект поради новата вълна от инфектирани в страната.

„ Не имам вяра скоро да забележим цена от 15 000 $ за звук – преди този момент да се случи търсенето ще се промени и ще бъдат приожени защитни механизми. Освен това не би трябвало да забравяме, че пандемията към момента е тук и стопира някои процеси “, разяснява Шиао Фу, началник на стратегическите процеси в BOCI Global Commodities. Той има поради намесата от страна на китайските регулатори, които ще окажат въздействие за стабилизиране на цената.

Силно повишаване от март предходната година до през днешния ден има и при други съществени метали. Желязязната руда нарастна от 80 $ на звук до 180 $ сега.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР