Цената на камилското мляко е 30 пъти по-висока от тази

...
Цената на камилското мляко е 30 пъти по-висока от тази
Коментари Харесай

Защо литър камилско мляко струва цели 30 долара?

Цената на камилското мляко е 30 пъти по-висока от тази на кравето и може да доближи 30 $ за литър, написа Business Insider.

Пустинните животни от хилядолетия се употребяват от племената на Северна Африка и Близкия изток освен като средство за превоз, само че и за произвеждане на най-различни млечни артикули.

Защо обаче цената му е толкоз висока?

В съпоставяне с добива на краве мляко, който възлиза на над 600 милиона тона годишно в международен мащаб, производството на мляко от камили е едвам 3 милиона тона. 64% от него е съсредоточена в Сомалия и Кения.

Camelicious е дубайска плантация, която отглежда над 6 000 камили и създава по 4 милиона литра мляко на година.

“Търсенето на камилско мляко се усилва с всеки минал ден. Ние към този момент сме изправени пред съществено предизвикателство, тъй като не можем да наваксаме с удовлетворяването на всички поръчки”, споделя нейният притежател Муташер ал Бадри.

В района на Близкия Изток камилското мляко е част от обичайното меню, само че през последните години от ден на ден хора гледат на него като на здравословна храна, а продажбите се повишават с доста бързи темпове.

То съдържа по-малко наситени мазнини и 10 пъти повече витамин С от кравето мляко. Съдържанието на калций и калий също е по-високо.

Качествата му към този момент получават международна популярност, а доста онлайн звезди го предлагат като новата “суперхрана”.

Камилските ферми никнат като гъби по всички краища на света, само че все пак те към момента са по-скоро екзотика. В Европа, да вземем за пример, на всяка отглеждана камила се падат по 12 000 крави.

А даже да имаш хиляди камили, доенето им по никакъв начин не е лесна работа. За това свидетелства Джудит Юхач, която е един от пионерите в развъждането на камили на Стария континент.

“В нашата плантация доим по 1 300 камили всеки ден, като в процеса вземат участие доста хора. Всяко животно минава през доста прецизна процедура за инспекция на хигиената”, споделя тя пред Business Insider.

Животните минават през особено образование, с цел да свикнат с машините за доене. При някои от тях това става относително елементарно – за няколко дни, само че при други трае по няколко седмици. Освен това млеконадоят при камилите е доста по-нисък, в сравнение с при кравите.

“Една крава може да дава по 50 литра мляко дневно, до момента в който при камилите количеството е към 6-7 литра. За три години добивът от една крава доближава над 50 000 литра, а от една камила е най-много 7 000 литра”, споделя Муташер ал Бадри от Camelicious.

За разлика от говедовъдството, където мъжките телета постоянно отиват напряко в кланицата, при камилите дребното би трябвало да бъде с майка си, с цел да може тя да създава оптимално количество. А това значи, че и двете животни би трябвало да бъдат удовлетворени и нахранени, което води и до повече разноски за фермерите.

В бъдеще възходящото търсене, увеличението на броя на фермите и селектирането на нови породи камили - с по-висок млеконадой, може да смъкват разноските за производството. Засега обаче камилското мляко си остава първокласна стока.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР