Цената на енергоносителите е изключително динамична в последните няколко месеца.

...
Цената на енергоносителите е изключително динамична в последните няколко месеца.
Коментари Харесай

Владимир Зиновиев: ЕС е форсиран да търси бърза енергийна трансформация

" Цената на енергоносителите е извънредно динамична в последните няколко месеца . Размерите на България като пазари, промишленост и енергийна консумация са доста по-малки от тези на другите страни и това ни катализира като опция да ускорим процеса за енергийна промяна. Преминаването от изкопаемите горива към зелена енергетика. Това доста прилича на рецесията с настъпването на Covid-19, когато никой не очакваше толкоз бързо една огромна част от стопанската система да премине в отдалечена форма на работа. По същия метод в този момент сме форсирани да търсим една бърза енергийна промяна поради високите цени на енергоносителите - в посока на различни източници и ВЕИ ".   

Това сподели пред БНР доцент Владимир Зиновиев, шеф на Научноизследователски център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС.

Европейски Съюз е изправен пред съществено предизвикателство да вземе бързи решения и да обезпечи обективен преход в изискванията на енергийна промяна, счита той.

" Когато страните слагат като приоритет софтуерната рационализация на енергийните мрежи, в границите на до 3 години е постижимо да се стигне до висока степен на индиферентност по отношение на вноса на енергоносители освен от Русия, а и от другите страни. В изискванията на тази рецесия доста съществено се заприказва за Египет като за бъдещия енергиен хъб ", разяснява доц. Зиновиев.

Интервюто на Георги Марков с доцент Владимир Зиновиев в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР