Цената на енергията, достигнала рекордни нива през 2022 г., стана

...
Цената на енергията, достигнала рекордни нива през 2022 г., стана
Коментари Харесай

Politico: Краят на Made in Europe

Цената на силата, достигнала рекордни равнища през 2022 година, стана прекомерно висока за доста индустриални компании, с цел да останат конкурентоспособни, в случай че останат в Европа. В същото време голям пакет от дотации за зелена индустрия на Съединени американски щати шокира и разгневи европейските политици, които виждат Съединени американски щати - хипотетичен съдружник -  да изкушава бизнеса да се реалокира оттатък Атлантика, написа европейската редакция на  Politico .

" Енергийната рецесия е изключително остра в секторите на произвеждане на стъкло, химикали, метали, торове, целулоза и хартия, керамика и цимент, които изискват най-вече сила за промишленото произвеждане и заемат 8 милиона души. Но изправени пред непрестанно възходящата икономическа конкуренция както от Китай, по този начин и от все по-протекционистките Съединени щати, европейските водачи намерено предизвестяват за болест от " деиндустриализация “, която визира цялото произвеждане на целия континент.

Отбелязва се, че в новогодишен имейл до личния състав, европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон е определил повишението на световната конкурентоспособност на Европа като " главен приоритет “.

" Високите цени на силата в Европа ще продължат да засягат нашите съграждани, както и цели индустриални вериги за доставки и [малки и междинни предприятия] “, написа Бретон. " В същото време Китай, Съединените щати и други страни се пробват, не без триумф, да привлекат нашия промишлен потенциал. Без мощна индустриална база сигурността на доставките, опциите за експорт и основаването на работни места в Европа са изложени на риск “.

Цените на газа се намалиха през последния месец, само че остават много над междинните за последното десетилетие и мнозина не престават да се опасяват, че огромните компании просто ще реалокират производството си отвън Европа, до момента в който дребните предприятия могат да спрат активност изцяло.

" Като се имат поради дейностите на Съединени американски щати и Китай, виждаме действителна заплаха от деиндустриализация и деинвестиране “, показва почитан чиновник на Европейската комисия пред Politico.

В годишното си изследване на пазара на труда, оповестено предишния месец, Европейската комисия отбелязва, че заетостта в Европейски Съюз остава мощна макар събитията в Украйна, като безработицата е спаднала до 6% през юли. Но тя също по този начин предизвести, че продължаващите високи разноски за сила съставляват " сериозен риск “ за работните места в Европейски Съюз, изключително в енергоемките индустриални браншове.

Предупрежденията от бизнеса стават все по-силни, както и апелите за координирани дейности на равнище Европейски Съюз за избавяне на европейската индустриална база. Франция упорства за цялостна нова общоевропейска тактика " създадено в Европа “, отбелязва Politico.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия съобщи, че страните от Европейски Съюз са компенсирали намаляването на съветските газови доставки. Но тя не сподели нищо за цената.

В същото време в отчета на Европейска комисия се показва, че през юли-септември 2022 година страните от Европейски Съюз са платили 101 милиарда евро за газ. Това е над три пъти повече от третото тримесечие на 2021 година - 29 милиарда евро.

" Европейски Съюз изразходва почти 101 милиарда евро за импорт на газ през третото тримесечие, най-високата цифра от десетилетие “, се споделя в отчета, оповестен на уеб страницата на Европейската комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР