Цената на електроенергията, търгувана на свободния пазар в Европа, расте

...
Цената на електроенергията, търгувана на свободния пазар в Европа, расте
Коментари Харесай

Токът за бизнеса надхвърли 500 лева

Цената на електрическата енергия, търгувана на свободния пазар в Европа, пораства с бързи темпове и слага нови върхове. С изключение на Полша, където се употребяват доста въглища за производството на ток, съвсем на всички места другаде цената трансферира 250 евро за мегаватчас, демонстрира платформата Energylive.cloud. Такова е ситуацията и в България, където междинната цена на сегмент " Ден напред " за през вчерашния ден доближи 257,85 евро за мегаватчас, или към 504 лв. за мегаватчас. Подобна цена не е регистрирана до момента. На този декор държавното управление утвърди помощ от 110 лв. на мегаватчас за всички компании у нас. Тази сума обаче бе утвърдена, когато цената в сегмента беше към 300 лв..

Рекордно високите цени на тока донесоха рекордни печелби на производителите на електрическа енергия. НЕК, която стопанисва всички огромни държавни Водноелектрическа централа, усъвършенства внезапно индикаторите си през третото тримесечие на тази година и регистрира внушително нарастване на приходите от продажби - от 1,1 милиарда лева за същия интервал на 2020 година до 1,58 милиарда лева в този момент, и рекордна облага - над 278 млн. лева Основните мощности на НЕК, като Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ, са продали шест пъти повече електрическа енергия на свободния пазар през това деветмесечие.

Факторите, движещи цената на тока в Европа, са главно свързани с повишаването на природния газ, пониженото ВЕИ произвеждане на електрическа енергия и захлаждането, което усилва потреблението. Абсолютен рекордьор в Европа е Румъния, където цената надвишава 261 евро за мегаватчас. От към месец пазарите на електрическа енергия на България и Румъния са свързани, само че също по този начин са свързани и ценово. Същото е ситуацията с Гърция и Италия, които обичайно поддържат високи цени на борсовия ток и надлежно това се трансферира към българския електроенергиен пазар.

Поскъпването на електричеството у нас наподобява нелогично поради остатъка от мощности, с които разполага страната макар увеличената консумация. Много сила обаче се изнася на открито, а до момента в който няма недостиг съгласно европейските правила държавното управление не може да ограничи експорта.

За сметка на по-голяма част от Европа, Полша продължава да поддържа двойно по-ниски междинни цени на силата си. Централноевропейската страна се радва на цени от порядъка на 139 евро (271 лв. за мегаватчас).

Автор: Вестник " Дума "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР