Цената на дневната, седмичната и месечната винетка ще стане по-ниска,

...
Цената на дневната, седмичната и месечната винетка ще стане по-ниска,
Коментари Харесай

Петър Витанов: Директивата Евровинетка може да доведе до по-ниски цени на някои пътни такси


Цената на дневната, седмичната и месечната винетка ще стане по-ниска, в случай че директивата Евровинетка влезе в действие. Това заяви в предаването на БНР „ Хора, пътища, коли “ Петър Витанов.

Лидерът на социалистите в Екологичен потенциал беше единственият български народен представител, който взе участие в договарянията за директивата Евровинетка. А тя би трябвало да реши проблемите с излъчванията на парникови газове, тапите и финансирането на пътната инфраструктура.

Витанов даде образец какво ще е отражението върху българските автомобилисти.

„ Ако цената на годишната винетка остане непроменена, то тогава дневната, седмичната и месечната винетка ще стане доста по-евтини. Това процентно съответствие ще подсигурява и по-справедлива цена за потребителите съгласно времето, в което те употребяват пътната инфраструктура “, разяснява Петър Витанов.

Предвижда се размерът на винетните такси да бъде закрепен % от този на годишната винетка, надлежно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за десетдневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка.

Цената на винетките ще се взема решение, както и до момента, от съответните способени национални институции, т.е. няма да е идентична за 27-те страни от Съюза.

Вече няколко години унифицирането на разпоредбите на Европейския съюз е обект на договаряния.

„ Имаме 27 разнообразни метода, колкото са страните от Европейски Съюз. Идеята е да се върви към един доста по-справедилив принцип, а точно – ползвателят или замърсителят да заплащат повече от тези, които употребяват по-рядко пътищата или имат екологично чисти коли “, сподели още Витанов.

В идващите осем години всички страни от Европейския съюз ще би трябвало да вкарат тол системи за тежкотоварните коли и да се откажат от винетките.

„ Тази стъпка се прави, тъй като Европейският съюз счита, че тол системата е по-справедлива “, сподели още Витанов и добави, че цените на пътните такси ще зависят от два съставния елемент – от изминатото разстояние и от въглеродния отпечатък върху околната среда.

„ Ако съглашението бъде препотвърдено на ниво Европейски съвет и Европейски парламент, то ще подсигурява бистрота за това, защо се харчат парите от пътните такси “, сподели още Витанов и даде образец с данък, който съществува в други европейски страни. „ Ако има такса за запушване да вземем за пример, то страната, която я е въвела, би трябвало да похарчи парите от нея целеустремено за решение на съответния проблем. А това в тази ситуация е инвестиция в инфраструктура и ограничения за филтриране на въздуха “, добави Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР