Целувка през маската, радостни възгласи и прегръдки, първа цигара на

...
Целувка през маската, радостни възгласи и прегръдки, първа цигара на
Коментари Харесай

Невиждано оживление на летище Пловдив! Какво се случва СНИМК...

Целувка през маската, радостни възгласи и обятия, първа цигара на родна земя – по този начин изглеждаше летище Пловдив през днешния ден по обед. В 12.25 часа, без минута забавяне, кацна първия аероплан по обновената линия Пловдив – Лондон Станстед и изсипа малко над стотина пасажери, най-вече българи. Това е първият пътнически аероплан от началото на януари тази година, уточни изпълнителният шеф на летище Пловдив Лъчезар Миленчев, който също сновеше из чакалнята, с цел да види дали всичко е наред. Страхотно е да чуеш такава врява след месеци призрачно мъртвило в зоните за заминаващи и идващи, прочувствено разяснява той.



Небивалото раздвижване на аеропорта край Крумово се забелязваше отдалече. Както постоянно, коли бяха паркирали преди бариерата на паркинга, с цел да не платят таксата за престой. Врътката е, че първите 15 минути са безвъзмездни, а по-късно стартираният час се таксува по 2 лв.. А посрещачите няма по какъв начин да плануват какъв брой ще се забавят пасажерите, минавайки другите контроли. Този път най-вече време отнемаше инспекцията на PCR-тестовете от екипи на РЗИ. Излизайки от затвореното помещение на летището, на открито маските падаха, а прегръдките продължаваха.



Повечето идващи са български емигранти, пристигнали до родината си при първата опция. Малко момченце в количка учудено гледаше по какъв начин дядо му нетърпеливо вади от торбата камионче и кола с отдалечено – дарове за внучето, които не търпят отсрочване даже и до момента в който се настанят в колата. По-голямо детенце пък получи балон с миньон, само че с по-голямо внимание разглеждаше роднините си, видени през последната над една година единствено на видеовръзка на Viber. Идваме си за малко, само че сме доста щастливи, небрежно изяснява майка му, до момента в който тика куфарите в кола с кърджалийска регистрация. Не са стъпвали в родината надалеч преди да избухне пандемията.

Още малко в случай че се провиснал противоепидемичните ограничения във Англия, евентуално ще има оживление и откъм туристи, допуска шефът на летището. С рестарта на линията Пловдив – Лондон Станстед " Райън еър " пусна цени с понижение. Около 50 евро излизаше и в двете направления, ориентировъчно уточни Лъчезар Миленков. Оттам нататък обаче влизащите във Англия са длъжни да заплатят два PCR-теста /ако престоят е над 8 дни/, които излизат 220 паунда /малко над 500 лева/. Така че разходът не е дребен, изключително в случай че става въпрос за семейство.



В спокойната 2019 година на летище Пловдив нискотарифният транспортьор „ Райън еър “ е направил общо 162 полета. В пандемичната 2020 година полетите бяха 93, като е имало и месеци с по нито един.



Снимки от Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР