Целта на Кипър е броят на пристигащите туристи през 2023

...
Целта на Кипър е броят на пристигащите туристи през 2023
Коментари Харесай

Кипър иска да постигне 10% ръст на пристигащите туристи през 2023 г.

Целта на Кипър е броят на идващите туристи през 2023 година да се усили с до 10% спрямо предходната година, бе оповестено на извършената през днешния ден в Никозия конференция за устойчивото развиване на бранша.

Климатичните промени и провокациите от тях пред туристическия бизнес, цифровите технологии в него и повишение на качеството му обсъждаха представители на министерства, посланици, експерти от сектора, специалисти и учени от Кипър и чужбина.

2023-а ще бъде добра туристическа година за Кипър, с по-високи резултати, и сме подготвени да се оправим с всички въпроси на туризма, увери заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

През предходната година страната посрещна повече от 3,2 млн. туристи, което е нарастване с 65% по отношение на 2021 година, по данни на Статистическата работа. 

Заместник-министерството е почнало и правенето на нова национална тактика за туризма с фокус до 2035 година, сегашната е със период 2030 година

Липсата на личен състав е главният проблем, с който се сблъскват най-вече 4- и 5-звездните хотели на острова и който доста въздейства върху качеството на предлаганите услуги, се акцентира в показаното на конференцията първо по рода си изследване за работната мощ в хотелиерството.

Увеличаването на заетостта на ненапълно работно време не е тласък за привличане на локален, кипърски персонал, а набирането на личен състав от трети страни оказва помощ краткосрочно за попълване на потребностите, само че решението губи своята инерция след 5 години, се споделя още в проучването.

Туристическият бранш е един от най-засегнатите от климатичната рецесия, както и от обвързваните с нея условия за стабилно развиване, бе посочено в полемиките. Сред главните провокации пред хотелиерството и ресторантьорството са енергийните проблеми и потреблението на „ зелена “ сила, опазването на водните запаси, намаляването на отпадъците.

Според представен на конференцията отчет на Световния съвет за пътувания и туризъм, направен през предходната година, се покачват и екоизискванията на самите пасажери. Над 70% от туристите желаят да пътуват по устойчиви дестинации през 2023 година, което е растеж от 10% по отношение на 2021 година, а съвсем 80% търсят места за настаняване с устойчиви решения.

Заради новите решения в превоза в отговор на климатичните промени и с развиването на новите технологии се чака до 2030 година цените на самолетните билети да се усилят с към 10%, което може да докара до понижаване на търсенето с към 7%, споделиха на конференцията от компанията-мениджър на двете кипърски летища.

БНР подкасти: Младите с име Следващият ден
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР